RTSH 24 Live

Rajon

Zgjedhjet në Serbi - Parlamenti Evropian kërkon hetime ndërkombëtare për parregullsitë e raportuara

08/02/2024

Zgjedhjet në Serbi - Parlamenti Evropian kërkon hetime ndërkombëtare për parregullsitë e raportuara

Parlamenti Evropian, pritet të kërkojë përmes një rezolute të veçantë, hetime të pavarura ndërkombëtare për parregullsitë që janë raportuar gjatë zgjedhjeve parlamentare dhe krahinore më 17 dhjetor 2023 në Serbi. Në tekstin e draftit të rezolutës së dakorduar nga disa grupe politike në PE, shprehet keqardhje edhe për refuzimin nga autoritetet e Serbisë që të pranojnë se kanë ndodhur parregullsi në zgjedhje.

“Bëjmë thirrje për hetime të pavarura nga ekspertë dhe institucione të respektuara ndërkombëtare për parregullsitë në zgjedhjet parlamentare, krahinore dhe lokale, me kujdes të posaçëm në zgjedhjet për Asamblenë e qytetit të Beogradit”, thuhet në tekstin e draftit të rezolutës. Sipas saj, Parlamenti Evropian pritet ti bëjë thirrje edhe Komisionit Evropian që të shqyrtojë dërgimin e një misioni ekspertësh në Serbi, për të vlerësuar situatën dhe zhvillimet pas zgjedhjeve të fundit dhe të bëjë përpjekje për të lehtësuar një dialog shoqëror, i cili do të çonte deri te kthimi i besimit në institucione”.

Po ashtu deputetët e Parlamentit Evropian përmes rezolutës, dënojnë edhe sulmet verbale nga përfaqësuesit e pushtetit në Serbi ndaj vëzhguesve nga BE-ja si dhe pohimet se vende të BE-së ishin përfshira në organizimin e protestave pas zgjedhjeve. Po ashtu është dënuar edhe gjuhën kundër BE-së që është përhapur në Serbi nga mediat e afërta me partinë në pushtet. Në tekst përmendet se kryeministrja e Serbisë, Ana Bërnabiq, publikisht i ka falënderuar shërbimet e Rusisë për informata rreth protestave, të organizuara nga opozita në Serbi.

/RTSH/