RTSH 24 Live

Rajon

Vuçiq takon Von der Leyen: Ndiko sa më shumë që Prishtina të mos anulojë dinarin

19/01/2024

Vuçiq takon Von der Leyen: Ndiko sa më shumë që Prishtina të mos anulojë dinarin

Presidenti i Serbisë Aleksandër Vuçiq (Aleksandar Vucic) është takuar në Davos me Presidenten e Komisionit Evropian, Ursula Von der Leyen, ku i ka kërkuar që të përdorë forcat e saj për të ndikuar në vendimin e Prishtinës për të anuluar transaksionet e pagesave me Serbinë në Kosovë.

“Nuk jam shumë optimiste për këtë, sepse e di me kë kemi të bëjmë, por po, i thashë Ursula von der Leyen, ajo është një grua që e di në përgjithësi, puna e saj është të hyjë në çdo detaj, por Unë shpreha jo vetëm shqetësimin tim, por edhe frikën për gjithçka që dikush po përgatitet të bëjë në Kosovë dhe kërkova sa më shumë që të përdorin të gjitha forcat, të gjitha energjitë e tyre për të ndikuar që diçka e tillë të mos funksionojë”, tha Vuçiq.

Ky i fundit ka bërë me dije se Kosova ka qenë një nga temat kryesore në të gjitha bisedimet që ka pasur në Davos, dhe për njoftimin e Prishtinës se do të anulojë transaksionet e pagesave me Serbinë qendrore dhe do t'i dërgojë kërkesë Komisionit Evropian që të mos njohë pasaportat serbe, ai theksoi se po bën gjithçka që mundet që një gjë e tillë të mos ndodhë.

“Pashë se si thonë që Sveçlja duhet të lirohet në territorin e Serbisë qendrore në përputhje me marrëveshjen e nënshkruar me Borko Stefanoviqin. Nuk shoh shumë rrezik në këtë, sigurisht që ai do të vinte të provokonte, por gjithashtu kërkova të shkojmë në Kosovë t'i drejtohemi popullit tonë”, tha presidenti.

Banka Qendrore e Kosovës ka miratuar një rregullore për operacionet për paratë e gatshme, ndërsa tha se monedha e vetme që lejohet për kryerjen e transaksioneve të pagesave me para të gatshme në Kosovë është euro. Kjo rregullore do të hyjë në fuqi më 1 shkurt.

/rtsh.al/