RTSH 24 Live

Kosovë

Tensionet në veri/ SHBA: Dënojmë aktet e dhunës, të ndalohet menjëherë

26/05/2023

Tensionet në veri/ SHBA: Dënojmë aktet e dhunës, të ndalohet menjëherë

Ambasadori i Shteteve të Bashkuara në Kosovë, Jeff Hovenier, ka dënuar dhunën në veri të Kosovës duke kërkuar që ajo të ndalohet menjëherë.

“SHBA-ja dënon aksionin e ndërmarrë nga autoritetet e Kosovës për të hyrë në ndërtesat komunale në veri të Kosovës. Dhuna e sotme duhet të ndalohet menjëherë”, ka shkruar Hovenier në Twitter.

Më herët, Policia e Kosovës hyri në objektet komunale të Zveçanit dhe të Zubin Potokut, pasi u përballë me rezistencën e një grupi qytetarësh serbë.

Ndërkaq, zëvendëskryeministri i Kosovës Besnik Bislimit ka deklaruar se institucionet publike e kanё detyrim tё sigurojnё kushtet qё tё ushtrojnё detyrën dhe pёrgjegjёsitё e tyre.

Si kryetarё tё komunave, ata mund tё ushtrojnё pёrgjegjёsitё e tyre vetёm nga ndёrtesat e komunës”, tha Bislimi, duke shtuar se “tё ardhur me votё, mund edhe tё rrёzohen me votё”, ka deklaruar Besnik Bislimi.

Ai është shprehur se tё pёrzgjedhurit e qytetarёve si rregull, rrallёherё gёzojnё mbёshtetjen e secilit qytetar.

“Por kjo nuk nёnkupton qё qytetarёt e pakёnaqur mund tё bllokojnё shkuarjen e tё pёrzgjedhurve nё vendet e tyre tё punës”, ka theksuar Bislimi.

Ai ka shtuar se njё praktikё e tillё do tё çonte nё situata absurde ku asnjё kryetar, nё asnjё komunё nuk do tё mund tё ushtronte detyrën e tij.

Kryetarёt e porsaemёruar i uroj pёr pёrgjegjёsitё e reja dhe ua rikujtoj qё janё aty pёr tё promovuar interesat e secilit qytetar pa dallim tё bindjeve politike, pёrkatёsisё etnike, statusit social, moshёs apo gjinisё”, është shprehur ai.

Më herët në katër komunat në veri të vendit, kryetarët e tyre filluan detyrën por kanë hasur në rezistencën e serbëve lokalë të cilët nuk i pranojnë si të përzgjedhurit e tyre. Për këtë arsye, është dashur edhe ndërhyrja e policies, ku pesë efektivë të Kosovës kanë mbetur të plagosur.

/rtsh.al/