RTSH 24 Live

Europë

Sllovakia zgjat ndalimin e importit të grurit ukrainas

30/11/2023

Sllovakia zgjat ndalimin e importit të grurit ukrainas

Qeveria sllovake ka zgjatur dhe zgjeruar ndalimin e importit të disa produkteve bujqësore nga Ukraina, njofton ATSH.

Ndalimi fillestar i importit ishte i kufizuar deri në fund të vitit dhe ishte i kufizuar për grurin, misrin, farat e rapit dhe lulediellit.

Rregullorja e re e miratuar do të zbatohet për një kohë të pacaktuar dhe për dhjetë produkte të tjera, duke përfshirë HOPS, mjaltë, kallam dhe sheqer panxhari.

Polonia dhe Hungaria kanë vendosur tashmë kufizime të ngjashme.

Ukraina vështirë se ka qenë në gjendje të përdorë portet e saj të Detit të Zi për të eksportuar në pjesën tjetër të botës që nga pushtimi rus në shkurt 2022.

Si rezultat, produktet bujqësore ukrainase transportohen kryesisht në Evropë përmes kufijve tokësorë të vendit.

Bashkimi Evropian lejoi Bullgarinë, Poloninë, Rumaninë, Sllovakinë dhe Hungarinë të ndalonin shitjet në tregjet e tyre të brendshme për të parandaluar rënien e çmimeve.

Afati i rregulloreve të BE-së përfundonte në shtator. Polonia, Hungaria dhe Sllovakia vendosën më pas ndalimet e tyre të importit.

“Fermerët sllovakë kanë pësuar humbje prej rreth 110 milionë euro (110 milionë dollarë) për shkak të importit të grurit të lirë ukrainas”, tha ministri sllovak i Bujqësisë Richard Takac.

“Pagesat e kompensimit prej rreth 5 milionë euro nga Bashkimi Evropian mbuluan vetëm një pjesë të kësaj”, tha ai.

Prandaj, masa ishte e pashmangshme për sa kohë që BE-ja nuk u pergjigj me një kufizim të përbashkët importi.

( Sipas ATSH )


/ rtsh /