RTSH 24 Live

Politikë

Reforma e pagave/ Kuvendi miraton pr.ligjin për rritjen e rrogave për deputetët dhe administratën

25/05/2023

Reforma e pagave/ Kuvendi miraton pr.ligjin për rritjen e rrogave për deputetët dhe administratën

Opozita dhe maxhoranca kanë bashkuar votat në Kuvend, duke miratuar këtë të enjte (25 maj) projektligjet për rritjen e pagave, pjesë e paketës ligjore.

Me 95 vota pro dhe 2 kundër u miratua edhe projektligji për rritjen e pagave në institucionet e pavarura kushtetuese dhe të institucioneve të tjera të pavarura. Me 97 vota pro dhe vetëm 2 kundër, u miratua pr.ligji për kompetencat për caktimin e pagave për të punësuarit në institucionet e administratës publike, si dhe të pagës bazë minimale në shkallë vendi.

Po ashtu, me 93 vota pro u miratuan edhe ndryshimet në ligjin për  “statusin e gjyqtarëve dhe prokurorëve”, që përfshinë rritjen e pagave të tyre.

Gjatë votimit, kryeministri Edi Rama nuk ishte i pranishëm, ndërsa në fjalën e tij në Kuvend ai u shpreh se nuk do ta votonte projektligjin, edhe pse theksoi se ishte dakord për piramidën e pagave.

"Unë nuk e votoj, duhet të votohet sot dhe duhet të hyjë në fuqi kur të rritet paga për të gjithë. Se nëse ne i themi se paga juaj do jetë e plotë  e rritur dhe ne do e kemi pagën 900 euro në prill të viti të ardhshëm dhe për ministrat e deputetët duhet të hyjë në fuqi jo përpara këtij afati, përpara kësaj është e pamoralshme”, tha Rama.

Sipas ndryshimeve të miratuara, paga e Kryetarit të Kuvendit do të shkojë nga 229 mijë lekë që ishte, në 393 mijë e 125 lekë. Zvkryeministri i vendit nuk do të marrë 187 mijë leke, por një pagë mujore prej rreth 330 mije lekë. Ministrat e qeverisë do të paguhen me 318.750 leke, nga 175 mije leke aktualisht.  Rroga e deputetëve do të bëhet 310 250 lekë, nga 156 770 lekë që është aktualisht.

Ky projektligj do të nisë te zbatohet nga data 1 prill dhe përfitues të tij do të jenë 130 mijë punonjësit e administratës publike, si dhe funksionarë të lartë shtetërorë, nga Presidenti deri te deputetët e ministrat.

/rtsh.al/