RTSH 24 Live

Europë

Shuhet ish presidenti italian Napolitano

22/09/2023

Shuhet ish presidenti italian Napolitano

Ka ndërruar jetë Xhorxho Napolitano (Giorgio Napolitano), ish-presidenti i Italisë. Napolitano ishte 98 vjeç, njoftojnë mediat italiane.

Vdekja ndodhi në klinikën Salvator Mundi në Romë, ku presidenti emeritus ishte shtruar prej disa kohësh.

Pranë tij në momentet e fundit ndodhej familja, djali dhe gruaja  si dhe këshilltarët e tij.

Më 21 maj 2022, Napolitano iu nënshtrua një operacioni abdominal dhe u shtrua në për nëntë ditë në spitalin Spallanzani në Romë. 

Napolitano lindi në Napoli më 29 qershor 1925.

Ai u diplomua për drejtësi në dhjetor 1947 në Universitetin e Napolit me një tezë për ekonominë politike. Në vitet 1945-46 u aktivizua në lëvizjen për Këshillat Studentorë të Fakultetit dhe delegat në Kongresin e I-rë Kombëtar të Universitetit.

U zgjodh për herë të parë në Dhomën e Deputetëve në vitin 1953 dhe ishte pjesë e saj – me përjashtim të legjislaturës së katërt – deri në vitin 1996, gjithmonë i rikonfirmuar në zonën elektorale të Napolit.

Në vitet 1980 ai u përfshi veçanërisht në problemet e politikës ndërkombëtare dhe evropiane, si në Komisionin e Punëve të Jashtme të Dhomës së Deputetëve, ashtu edhe si anëtar (1984-92 dhe 1994-96) i delegacionit italian në Asamblenë e Atlantikut të Veriut. si nëpërmjet nismave të shumta politike dhe kulturore. Tashmë që nga vitet 1970, ai ka zhvilluar një aktivitet të gjerë konferencash dhe debatesh jashtë vendit: në institutet e politikës ndërkombëtare në Britaninë e Madhe dhe Gjermani, në universitete të shumta në Shtetet e Bashkuara .

Nga viti 1989 deri në vitin 1992 ka qenë deputet i Parlamentit Evropian.

Në legjislaturën e 11-të, më 3 qershor 1992, u zgjodh Kryetar i Dhomës së Deputetëve, duke qëndruar në detyrë deri në fund të legjislaturës në prill 1994.

Në legjislaturën XII ishte sërish pjesë e Komisionit të Punëve të Jashtme dhe kryetar i Komisionit të Posaçëm për riorganizimin e sektorit të radiotelevizionit.

Nga viti 1995 deri në vitin 2006 ka qenë kryetar i Këshillit Italian të Lëvizjes Evropiane.

I rizgjedhur eurodeputet në vitin 1999, ai ishte, deri në vitin 2004, Kryetar i Komisionit për Çështje Kushtetuese të Parlamentit Evropian.

Në vitin 2003 u emërua Kryetar i Fondacionit të Dhomës së Deputetëve nga Kryetari i Dhomës Pier Ferdinando Casini.

Më 23 shtator 2005 u emërua senator i përjetshëm nga Presidenti i Republikës Carlo Azeglio Ciampi.

Më 10 maj 2006 u zgjodh President i Republikës me 543 vota. Ai u betua më 15 maj 2006.

Më 20 prill 2013 u rizgjodh President i Republikës me 738 vota. Ai u betua më 22 prill 2013.

Ai dha dorëheqjen më 14 janar 2015. Ai u bë senator me të drejtë dhe përgjithmonë si President Emeritus i Republikës.

Presidenti i Italisë, Xhorxho Napolitano njihet si një mik i mirë i Shqipërisë dhe shqiptarëve. Gjatë fjalimit në parlamentin shqiptar afro 10 vite më parë, Napolitano duke mbështetur rrugën evropiane të Shqipërisë, tha se "Nëse Evropa ka përfaqësuar shumë për Shqipërinë, Shqipëria nga ana e saj ka treguar haptazi se ka bërë dhe mund të bëjë shumë për Evropën”.
 

 

/ rtsh.al /