RTSH 24 Live

Kuriozitete

Shkëmbinjtë më të famshëm në botë

04/09/2023

Shkëmbinjtë më të famshëm në botë

Njerëzit janë tërhequr gjithmonë nga gurët e lashtë. Të shpërndarë nëpër botë, arkeologët dhe historianët vazhdojnë të debatojnë për qëllimin dhe rëndësinë e tyre.

Disa teori sugjerojnë se qytetërimet e lashta i ndërtuan ato si vende rituali dhe adhurimi , ndërsa të tjera sugjerojnë se ato shërbenin si vende astronomike.

Stonehenge, Angli - Një nga vendet më ikonike në botë, Stonehenge ndodhet në Salisbury, Angli. Struktura ka qenë objekt i studimeve arkeologjike prej shekujsh dhe ende ka pyetje se kush e ka ndërtuar atë, si dhe pse. Shtuar në listën e vendeve të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në 1986, Stonehenge vazhdon të jetë i shenjtë. Edhe sot e kësaj dite, paganët mblidhen atje për të festuar solsticat e dimrit dhe të verës.

Moai, Kili - Këto figura të famshme  monolitike  u gdhendën midis viteve 1250 dhe 1500 të es nga  populli Rapa Nui në ishullin e Pashkëve, Kili. Rreth 887 statuja janë zbuluar në ishull. Më i madhi qëndron në një lartësi prej 10 m. Dhe ndërsa kokat monumentale prej guri janë të njohura, arkeologët kanë zbuluar se disa statuja, nga busti e poshtë, vazhdojnë nën tokë.

Rosetta Stone, Angli - I zbuluar nga francezët në qytetin egjiptian Rashid (Rosetta) në 1799, Guri i Rosetës u dërgua në Londër nga britanikët në 1801. Ky granodiorit është një nga gurët më të rëndësishëm në arkeologji. I gdhendur me tre versione të një dekreti të lëshuar në Memfis, Egjipt, në vitin 196 pes, ai lejoi arkeologët të përkthenin hieroglifë egjiptianë. Sot, guri gjendet në Muzeun Britanik në Londër, ku është ekspozuar që nga viti 1802. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, ai kaloi dy vjet i fshehur nën tokë në hekurudhën Postare Tube.

Uluru, Australi - Një nga monumentet natyrore më të famshme të Australisë, Uluru është një monolit masiv gur ranor. Ndodhet në pjesën jugore të Territorit Verior. Shkëmbi i madh i kuq ngrihet 863 m mbi peizazhin e sheshtë të periferisë Australiane. Është tërheqja qendrore e Parkut Kombëtar Uluru-Kata Tjuta.

Guri i Zi, Arabia Saudite - Guri i Zi është një shkëmb i vendosur në cepin lindor të Qabesë, ndërtesa e lashtë në Xhaminë e Madhe në Mekë, Arabi Saudite. Është objekti më i shenjtë në Islam dhe një pjesë integrale e Haxhit, pelegrinazhi vjetor në Mekë. Pelegrinët duhet të rrethojnë shkëmbin, madje shumë përpiqen ta prekin dhe puthin.

/rtsh.al/