RTSH 24 Live

Teknologji

Roveri hënor i Indisë, jashtë funksionit. Agjencia indiane e hapësirës: Shanset që të rizgjohet, të pakta

06/10/2023

Roveri hënor i Indisë, jashtë funksionit. Agjencia indiane e hapësirës: Shanset që të rizgjohet, të pakta

Ndërsa fillon një natë e re hënore, shkencëtarët indianë të hapësirës thonë se shanset që landeri në Hënë të zgjohet janë "të largëta".

Agjencia indiane e hapësirës Isro nuk konfirmoi nëse përpjekjet e mëtejshme do të vazhdojnë për të komunikuar me të, duke shtuar se landeri dhe roveri kishin përfunduar "të gjitha detyrat e tyre dhe madje edhe më shumë".

Isro kishte shpresuar që zbarkimi Vikram do të zgjohej në ose pas 22 shtatorit kur filloi një ditë e re hënore.

Një ditë dhe një natë në Hënë zgjasin secila pak më shumë se 14 ditë tokësore. Landeri, që mbante roverin Pragyaan, u ul pranë polit jugor të Hënës, pak të eksploruar, më 23 gusht. Ata shpenzuan dy javë duke mbledhur të dhëna dhe imazhe, pas së cilës u vendosën në "modalitetin e gjumit" në mbrëmjen hënore.

Data e uljes u zgjodh me kujdes që të përkojë me agimin hënor, pasi ata kishin nevojë për rrezet e diellit për të ngarkuar bateritë. Organizata Indiane e Kërkimeve Hapësinore fillimisht kishte thënë se tokëzuesi dhe roveri kishin një jetë prej 14 ditësh Tokë, por më vonë shpresonte që bateritë të rimbusheshin dhe modulet të rizgjoheshin me lindjen hënore.

Por me kalimin e kohës asnjë sinjal nuk u mor nga zbarkimi, shkencëtarët i thanë BBC-së se shanset për rizgjimin e tij po “ zbeheshin çdo orë që kalonte ”.

Të premten, ish-shefi i agjencisë hapësinore indiane se meqenëse landeri Vikram nuk ka dërguar asnjë komunikim deri më tani, shanset për t'u zgjuar janë "jashtëzakonisht të largëta".

"Nuk është projektuar për t'i bërë ballë kushteve ekstreme të motit në Hënë, ku temperaturat e natës mund të zbresin në -200C në -250C", tha ai./ BBC

/rtsh.al/