RTSH 24 Live

Kosovë

Kupchan: Kosova dhe Serbia po kthehen pas, s’po shohin përpara

09/02/2024

Kupchan: Kosova dhe Serbia po kthehen pas, s’po shohin përpara

Profesori në Universitetin Georgetoën dhe ish-drejtor i çështjeve evropiane në Këshillin e Sigurisë Kombëtare të Shteteve të Bashkuara, Charles Kupchan ka deklaruar se kryeministri i Kosovës, Albin Kurti dhe presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiç kanë mbetur te mosmarrëveshjet e së kaluarës, në vend se të fokusohen tek e ardhmja.

Sipas tij, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, po bën veprime të panevojshme provokuese.

Nuk mendoj se kjo është në interesin e Kosovës. Nëse kthehemi në vitin 1999 dhe menjëherë pas vitit 2008, Serbia është parë si problem, Serbia është parë si vend që e vështirësonte jetën, duke nxitur telashe në veri të Kosovës dhe duke refuzuar të angazhohej në normalizimin e marrëdhënieve”, ka deklaruar Kupchan në një intervistë dhënë Radios Evropa e Lirë.

Kupchan mendon njësoj edhe për Vuçiçin.

Unë nuk dua të them se Vuçiq është një person bashkëpunues, i cili është i gatshëm të bëjë marrëveshje me Kosovën. Ai luan me kartën e tij nacionaliste, ai bën dhe thotë gjëra provokuese, po ashtu", ka theksuar ai.

Ai ka thënë se marrëdhëniet mes Kosovës dhe Serbisë po kthehen prapa, nuk po ecin përpara. Kupchan ka thënë se vendimi për dinarin duhet shtyrë.

Sipas tij, SHBA-ja, partnerët evropianë dhe aktorë të tjerë duhet të vazhdojnë t’i inkurajojnë të dyja palët që të pajtohen. Ai ka theksuar se do të ishte gabim të thuhet që kjo marrëveshje e ka një vit, por nuk po zbatohet, ndaj duhet harruar.

Mendoj se ky është ndoshta shansi më i mirë që nga viti 2008, kur Kosova ka shpallur pavarësinë, dhe ne duhet të vazhdojmë të punojmë për të përfituar prej saj", ka theksuar ai.

/rtsh.al/