RTSH 24 Live

Ekonomi

BERZH mban të pandryshuar rritjen ekonomike të Shqipërisë për vitin 2024, në 3.3%

15/05/2024

BERZH mban të pandryshuar rritjen ekonomike të Shqipërisë për vitin 2024, në 3.3%

Sipas raportit të Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), ekonomia shqiptare pritet të rritet me 3.3% në vitin 2024, që i qëndron  parashikimit të saj të shtatorit.

“Rritja e turizmit prej 41% në dy muajt e parë të këtij viti tregon një rritje të mundshme të konsumit privat, ndërkohë që stabilizimi i monedhës vendase lek kundrejt euros mund të mbështesë rritjen e eksporteve”, vlerësohet në raportin “Perspektivat Ekonomike Rajonale”.

Në vitin 2025, BERZH pret që ekonomia shqiptare të zgjerohet me 3.5%, në përputhje me rimëkëmbjen e pritshme globale.

“Inflacioni vazhdoi të lehtësohej vitin e kaluar, duke arritur nivelin më të ulët dyvjeçar prej 2.3 për qind në mars të vitit 2024 dhe autoritetet presin që ai të qëndrojë rreth kufirit të synuar të BSH-së në vitin 2024 dhe më tej,” vuri në dukje BERZH.

Në rajonin e Ballkanit Perëndimor ku bën pjesë Shqipëria, BERZH pret që rritja ekonomike të përshpejtohet në 3.3% këtë vit nga 2.5% në 2023, duke ulur paksa projeksionin e saj të mëparshëm prej 3.4%, pasi inflacioni zbutet dhe aktiviteti i ndërtimit rritet në të gjithë rajonin.

/ rtsh.al /