RTSH 24 Live

Teknologji

BE arrin marrëveshjen historike për përdorimin e inteligjencës artificiale: Transparencë dhe kontroll

09/12/2023

BE arrin marrëveshjen historike për përdorimin e inteligjencës artificiale: Transparencë dhe kontroll

Pas konsultimeve maratonë, Bashkimi Evropian ka rënë dakord për një legjislacion të paprecedentë globalisht për të rregulluar inteligjencën artificiale, pas tre ditësh negociata intensive midis shteteve anëtare dhe Parlamentit Evropian. Ligjvënësit e BE-së kanë arritur një " marrëveshje politike " mbi një tekst që pritet të nxisë inovacionin në Evropë duke kufizuar devijimin e mundshëm të këtyre teknologjive shumë të avancuara.

"BE po bëhet kontinenti i parë që vendos rregulla të qarta për përdorimin e inteligjencës artificiale", tha komisioneri evropian Thierry Breton , i cili prezantoi planin në prill 2021.

Pas kësaj date, bisedimet u zgjatën. Raundi i fundit i negociatave , i cili filloi të mërkurën pasdite, zgjati pothuajse 35 orë.

Marrëveshja politike e arritur dje, të premten në mbrëmje, duhet të plotësohet me një punë teknike për të finalizuar tekstin. "Ne do të analizojmë me kujdes kompromisin e arritur sot dhe do të sigurojmë në javët e ardhshme që teksti mbron aftësinë e Evropës për të zhvilluar teknologjitë e veta të inteligjencës artificiale dhe për të mbrojtur autonominë e saj strategjike," reagoi ministri francez i qeverisë dixhitale, Jean - Noel Baro .

Për inteligjencën artificiale gjenetike, kompromisi parashikon një qasje me dy shpejtësi. Për të gjithë ata vendosen rregulla për të siguruar cilësinë e të dhënave të përdorura për zhvillimin e algoritmeve dhe për të kontrolluar që ato të mos shkelin ligjet për të drejtat e autorit.

Ata që zhvillojnë sisteme të inteligjencës artificiale duhet gjithashtu të sigurojnë që tingujt, imazhet dhe tekstet e prodhuara të etiketohen qartë si artificiale.

Detyrimet e zgjeruara do të zbatohen vetëm për sistemet më të fuqishme.

Ka edhe një listë rregullash që vendosen vetëm për sistemet e karakterizuara si "rrezik të lartë ", kryesisht ato që përdoren në fusha të ndjeshme si infrastruktura kritike , arsimi , burimet njerëzore , zbatimi i ligjit.

Këto sisteme do t'i nënshtrohen një sërë detyrimesh, të tilla si kontrolli njerëzor i apo edhe instalimi i një sistemi të menaxhimit të rrezikut .

Legjislacioni parashikon kornizë të veçantë të sistemeve të inteligjencës artificiale që ndërveprojnë me njerëzit.

Legjislacioni evropian do të pajiset me mjete mbikëqyrjeje dhe sanksionesh duke krijuar një zyrë evropiane të inteligjencës artificiale brenda Komisionit Evropian. Ajo do të mund të vendosë gjoba deri në 7% të xhiros, me tavan 35 milionë euro për shkeljet më të rënda./ CNN.gr

/rtsh.al/