RTSH 24 Live

Rajon

Ambasadori i Kinës në Serbi: Çështja e Kosovës duhet të zgjidhet pa standarde të dyfishta

05/02/2024

Ambasadori i Kinës në Serbi: Çështja e Kosovës duhet të zgjidhet pa standarde të dyfishta

Ambasadori i Kinës në Serbi Li Ming deklaroi se qëndrimi i palës kineze për çështjen e Kosovës është konsistent dhe i qartë dhe se Kina mbështet fuqishëm përpjekjet e Serbisë për të mbrojtur sovranitetin e saj kombëtar dhe integritetin territorial.

Ai u shpreh se çështja e Kosovës është një pikë rreziku për Ballkanin.

“Ne i kuptojmë shqetësimet legjitime të palës serbe për çështjen e Kosovës dhe vlerësojmë përpjekjet pozitive që pala serbe ka bërë në kërkimin e zgjidhjes politike të kësaj çështjeje. Çështja e Kosovës është një pikë rreziku për Ballkanin. dhe Evropa, dhe zgjidhja politike e kësaj çështjeje dhe ruajtja e stabilitetit në Kosovë janë në interes të të gjitha palëve dhe kërkojnë përpjekje të vazhdueshme nga të gjitha palët”, tha ambasadori kinez.

Ai theksoi se pala kineze beson se në kuadër të Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, të dyja palët duhet të arrijnë një zgjidhje të pranueshme reciproke për këtë çështje përmes dialogut dhe konsultimit, që në atë proces të jetë sovraniteti dhe integriteti territorial i Serbisë respektohet plotësisht dhe se nuk duhet të ketë standarde të dyfishta.

Reagimi i ambasadorit të Kinës, vjen pas vendimeve dhe veprimeve të autoriteteve nga Kosova lidhur me çështjen e dinarit serb dhe mbylljen e institucioneve serbe në Kosovë.