RTSH 24 Live

Kuriozitete

51 mijë-vjeçare, gjendet në Indonezi piktura më e vjetër e shpellës

03/07/2024

51 mijë-vjeçare, gjendet në Indonezi piktura më e vjetër e shpellës

Më shumë se 51 mijë vjet më parë, ndoshta piktura më e vjetër në botë u pikturua në murin e një shpelle në Indonezi. Piktura përshkruan një derr të dhjamosur dhe të kuq të rrethuar nga tre figura njerëzore.

Ky vizatim, megjithëse i thjeshtë, tregon qartë një histori, e cila është dëshmia më e hershme e një narrative, pasi është shumë më e vjetër se pikturat e shpellave Lascaux dhe Chauvet në Francë, shpjegoi arkeologu Adam Broome.

Rekordi i mëparshëm u mbajt nga një skenë gjuetie e gjetur nga i njëjti ekip studiuesish në vitin 2019, gjithashtu në një shpellë indoneziane. Në atë kohë, ata vlerësuan gabimisht se ishte rreth 44 mijë vjet. “Me zbulimin e fundit, në shpellën fqinje të Maros-Pangep, në Kelevi, "për herë të parë po kalojmë kufirin 50 000-vjeçar", tha arkeologu Maxime Obert, i Universitetit Griffith të Australisë. Fakti që përfaqësuesit e parë të species njerëzore arritën të tregonin një histori kaq "komplekse" përmes artit mund të nënkuptojë se ne duhet të rimendojmë se si e kuptojmë evolucionin intelektual të Homo sapiens, shtoi ai.

Piktura e kuqe, e cila është në gjendje të keqe, përshkruan tre fytyra rreth një derri të egër.

Është e vështirë për shkencëtarët të kuptojnë domethënien e këtyre imazheve, të cilat megjithatë duket se përshkruajnë një akt, ndryshe nga “skena e pusit” enigmatike të Lascaux (21.000-vjeçare), ku një njeri me kokë zogu rrëzohet nga një bizon.

Maxime Obert hipotezon se piktura ka të ngjarë të jetë vepër e njerëzve të hershëm që kaluan Azinë Juglindore dhe më pas arritën në Australi, rreth 65.000 vjet më parë. “Mund të jetë çështje kohe para se të gjejmë ekzemplarë më të vjetër”, komentoi ai.

Modelet më të vjetra të pikturuara me dorë të njohura sot janë linja dhe modele të thjeshta të gjetura në Afrikën e Jugut që vlerësohet të jenë 100.000 vjet të vjetra./ BBC

/rtsh.al/