RTSH 24 Live

Kuzhinë

10 gatimet më të njohura në botë

20/01/2025

10 gatimet më të njohura në botë

Është e vështirë të thuash se cili vend ka kuzhinën më të mirë në botë, pasi ka shumë shije dhe stile të veçanta të përgatitjes së ushqimit. Por padyshim që janë disa gatime që kanë lënë gjurmë në kuzhinën botërore. Qoftë italiane, japoneze apo meksikane, edhe nëse nuk keni qenë kurrë në vendet e origjinës së disa prej këtyre pjatave, ndoshta keni provuar disa prej tyre.

Ramen - Ramen është një supë me petë që u shfaq për herë të parë në Japoni në vitin 1910, kur kuzhinierët kinezë kombinuan petët me një lëng të kripur. Emri i saj rrjedh nga shqiptimi i fjalës kineze  lamian , që do të thotë petë e tërhequr.

Pica - Pica u bë e njohur në Napolin e shekullit të 18-të si një ushqim i lirë dhe ushqyes për fshatarët. Pica moderne siç e njohim ne sot ka evoluar nga buka e hershme napolitane.

Paella - Kjo pjatë me oriz vjen nga Valencia dhe është një nga pjatat më të njohura dhe më të dashura të Spanjës. Pjata e orizit me shije shafrani përfshin mish, ushqim deti dhe perime.

Sushi - Një nga ushqimet më të famshme të kuzhinës në Japoni, sushi është bërë gabimisht sinonim i peshkut të papërpunuar. Përbërësi kryesor i çdo lloj sushi është në fakt vetëm orizi me uthull.

Tacos - Kjo pjatë nga Meksika daton në minierat e argjendit të vendit të shekullit të 18-të, kur fjala taco i referohej barutit që mbështillej në një copë letër dhe futej në shkëmbinj.

Peshk dhe patatina - Shumica e britanikëve do të pajtoheshin se nuk ka asgjë më britanike se peshku dhe patatet e skuqura. Kjo pjatë kombëtare përbëhet nga një fileto peshku i bardhë i sapo skuqur dhe patate të skuqura të mëdha.

Biryani - Ndërsa origjina e saktë e kësaj pjate është e pasigurt, ajo është veçanërisht e popullarizuar në Indinë e Veriut. Përbërësit kryesorë të biryanit janë orizi basmati, erëza dhe një bazë mishi, karkalecash, perimesh etj. Mund të shtohen edhe fruta të thata, arra dhe kos.

Gjiros - Një nga ushqimet më të njohura të rrugës në Greqi, gjiros përbëhet nga mish derri ose mish pule. Mishi pritet në feta të holla dhe më pas vendoset në një pite me xaxiq dhe perime të freskëta.

Fondue - Një pjatë klasike zvicerane, përbërësi kryesor i fondue është djathi i shkrirë, me varietete dhe shtesa aromatike si verë e bardhë ose një spërkatje arrëmyshk.

Qebap doner - Kjo pjatë është me origjinë turke. Ai përbëhet nga mish qengji me erëza  të gatuar në  hell  dhe të shërbyer zakonisht me pite.

/rtsh.al/