RTSH 24 Live

Sociale

Sondazhi i Gallup- A janë të martuarit më të lumtur se ata që nuk janë?

09/02/2024

Sondazhi i Gallup- A janë të martuarit më të lumtur se ata që nuk janë?

Një jetë më e lumtur pas martesës mund të mos jetë vetëm në përralla. Të rriturit që janë të martuar raportojnë se janë shumë më të lumtur se ata me çdo status tjetër marrëdhënieje, sipas një sondazhi të Gallup të publikuar të premten.

"Sido që t'i analizoni ato të dhëna, ne shohim një avantazh mjaft të madh të atyre që janë të martuar për sa i përket mënyrës se si njerëzit e vlerësojnë jetën e tyre," tha autori i sondazhit Jonathan Rothwell, ekonomist kryesor në Gallup.

Nga viti 2009 deri në vitin 2023, më shumë se 2.5 milionë të rritur në Shtetet e Bashkuara u pyetën se si do ta vlerësonin jetën e tyre aktuale, ku zero ishte vlerësimi më i keq i mundshëm dhe 10 më i larti. Më pas studiuesit i pyetën të anketuarit se cili do të ishte niveli i lumturisë së tyre në pesë vjet.

Për t'u konsideruar i lumtur, një person duhej të rendiste jetën e tij aktuale nga shtatë ose më lart dhe të ardhmen e tij të parashikuar po të lumtur nga tetë ose më lart, sipas sondazhit.

Gjatë periudhës së anketimit, të martuarit raportuan vazhdimisht nivelet e tyre të lumturisë më të larta se homologët e tyre të pamartuar, duke filluar nga 12% në 24% më të larta në varësi të vitit, sipas të dhënave.

Hendeku ishte aty edhe kur studiuesit i përshtatën me faktorë të tillë si mosha, raca, përkatësia etnike, gjinia dhe arsimi, tha sondazhi.

Arsimi është një parashikues i fortë i lumturisë, por të dhënat treguan se të rriturit e martuar që nuk kanë ndjekur shkollën e mesme e vlerësojnë jetën e tyre në mënyrë më të favorshme sesa të rriturit e pamartuar me një diplomë universitare.

“Gjërat si raca, mosha, gjinia dhe arsimi kanë rëndësi. Por martesa duket se ka më shumë rëndësi se ato gjëra kur bëhet fjalë për diçka të tillë për të jetuar jetën në mënyrën më të mirë”, tha Bradford Wilcox, profesor i sociologjisë dhe drejtor i Projektit Kombëtar të Martesës në Universitetin e Virxhinias. Wilcox rishikoi dhe redaktoi hulumtimin e Gallup Poll.

“Ne jemi kafshë sociale. Dhe siç tha Aristoteli, ne jemi të prirur për t'u lidhur, "shtoi ai.

Ndryshimi është vetëm për mënyrën se si zgjidhen partnerët

Ndoshta lumturia e lidhur me martesën ka të bëjë me atë që njerëzit presin prej saj, tha Ian Kerner, një terapist i licencuar për martesë dhe familje dhe bashkëpunëtor i marrëdhënieve të CNN.

"Në praktikën time gjatë dekadës së fundit kam vënë re një zhvendosje graduale nga 'martesa romantike' në 'martesën shoqëruese', që do të thotë se njerëzit po zgjedhin gjithnjë e më shumë bashkëshortë që në fillim, të cilët janë më shumë si miqtë më të mirë sesa partnerët pasionalë." tha Kerner përmes e-mailit.

Ndërsa bërja e kësaj mund të çojë në probleme me tërheqjen, do të thotë gjithashtu se ata njerëz po zgjedhin partnerë bazuar në cilësitë që mund të promovojnë stabilitet dhe kënaqësi afatgjatë, tha ai.

“Në minimumin e tij, koncepti i përkushtimit nënkupton përvojën e të qenit i lidhur me një tjetër. Në rastin më të mirë, do të thotë të jesh i lidhur me dikë që është një bazë e qëndrueshme dhe e sigurt në shtëpi që do të jetë aty për ty përballë çdo fatkeqësie,” tha Dr. Monica O'Neal, një psikologe në Boston. 

A duhet të martohem për të qenë më i lumtur?

Ka shumë që mund të mësojmë nga të dhënat, por është e vështirë të thuhet nëse martesa është arsyeja për nivele më të larta lumturie, tha Rothwell.

Mund të ndodhë që njerëzit që kanë cilësi që priren të çojnë në lumturi më të qëndrueshme janë gjithashtu ata që do të kërkonin martesën, tha sondazhi.

“Ekziston gjithashtu një çmim i famshëm, për burrat gjithsesi, që lidhet me të qenit i martuar për sa i përket fitimit të të ardhurave më të larta,” tha Rothwell. 

"Ka shumë debate në literaturë nëse kjo është për shkak se burrat janë më të suksesshëm, simpatikë dhe inteligjentë, që kanë atribute që do t'i çonin ata të fitonin më shumë në tregun e punës. Ata kanë më shumë gjasa të martohen."

Cilësia e martesave, megjithatë, mund të ndryshojë bazuar në rrethanat individuale, ndryshimet shoqërore dhe këndvështrimin kulturor mbi martesën, shtoi ai.

Për shembull, në komunitetet ku martesa është shpesh një domosdoshmëri praktike, të dhënat tregojnë një efekt më të vogël në lumturi sesa në ato ku individët ndihen më të aftë për të zgjedhur statusin dhe partnerin e tyre, tha Rothwell.

Dhe O'Neal nuk e imagjinon se të qenit në një martesë të pakënaqur do t'ju bëjë të ndiheni më mirë në jetë në përgjithësi.

"Unë ende besoj se ata që kanë martesa të pakënaqura, janë ndoshta më pak të lumtur se ata që janë beqarë," tha ajo.

Qoftë i martuar apo për takime, ju mund të optimizoni shanset tuaja për një marrëdhënie të lumtur duke komunikuar mirë në lidhje me atë që përfshin përkushtimin ndaj njëri-tjetrit, tha O'Neal.

“Unë nuk mendoj se do të arrijmë ndonjëherë në një pikë në shkencën sociale ku mund të themi nëse martesa shkakton lumturi apo jo dhe me ndonjë saktësi nëse martesa shkakton lumturi.”, tha ai.

/rtsh.al/