RTSH 24 Live

Kuzhinë

Sa e shëndetshme është në të vërtetë ngrënia e peshkut?

21/05/2024

Sa e shëndetshme është në të vërtetë ngrënia e peshkut?

Për një kohë të gjatë peshku është konsideruar si një nga opsionet më të shëndetshme të ushqimit. Nivelet e larta të omega-3 dhe lëndëve të tjera ushqyese të dobishme e kanë bërë atë të preferuar për njerëzit që janë të vetëdijshëm për shëndetin dhe mirëqenien e tyre.

Metalet e rënda - Shqetësimi kryesor kur bëhet fjalë për konsumimin e peshkut është prania e metaleve të rënda dhe ndotësve të tjerë. Një fushë e veçantë shqetësuese janë bifenilët e poliklorinuar (PCB).  PCB-të u ndaluan gjatë viteve 1980 për shkak të efekteve të tyre të dëmshme në shëndetin e njeriut, por para se të ndaloheshin ato përdoreshin gjerësisht në aparatet elektrike.

Merkuri - Një shqetësim tjetër është prania e merkurit, i cili është vërtetuar i rrezikshëm për zhvillimin e fetusit dhe i lidhur me sëmundje të tilla si kanceri dhe diabeti. Merkuri mund të gjendet në një sërë ushqimesh, por shfaqja e tij te peshqit mendohet të jetë veçanërisht e lartë. Një studim zbuloi se 78% e marrjes së pjesëmarrësve vinte nga peshku dhe ushqimet e detit.

Omega-3 - Një përfitim i njohur gjerësisht i ngrënies së peshkut me vaj, si salmoni dhe toni, është një rrezik i reduktuar i sëmundjeve kardiovaskulare. Kjo është për shkak të pranisë së acideve yndyrore omega-3 EPA dhe DHA. EPA dhe DHA janë treguar se reduktojnë inflamacionin në trup, duke reduktuar kështu rrezikun e sëmundjeve të tilla si sëmundjet e zemrës, kanceri dhe diabeti.

Suplementet e peshkut - Suplementet e peshkut mund të ofrojnë një burim omega-3 pa rrezik. Megjithatë, një studim i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) sugjeron se suplementet nuk kanë të njëjtat përfitime si ngrënia e peshkut vaj.

Burimet omega-3 me bazë bimore - Ekzistojnë gjithashtu burime me bazë bimore të omega-3 dhe një studim i vitit 2014 sugjeroi se këto mund të kenë përfitime shëndetësore të ngjashme me peshkun. Megjithatë, nuk ka ende ndonjë hulumtim thelbësor për ta mbështetur këtë.

Ushqimi i trurit - Ngrënia e peshkut ka qenë prej kohësh e lidhur me të pasurit një tru të shëndetshëm. Në të vërtetë, studimet kanë lidhur konsumin e omega-3 me rënie më të ngadaltë njohëse.

Algat - Në vazhdim, fokusi ka më shumë gjasa të jetë në atë se si mund të merren omega-3. Një fushë kryesore e fokusit është rritja dhe korrja e algave.

/rtsh.al/