RTSH 24 Live

Kuriozitete

Ritualet e bukurisë në lashtësi, romakët të fiksuar pas kujdesit personal

08/06/2023

Ritualet e bukurisë në lashtësi, romakët të fiksuar pas kujdesit personal

Arkeologët kanë zbuluar dhjetëra piskatore romake në Britani, duke zbuluar obsesionin e kulturës së lashtë për largimin e qimeve.

Koleksioni tani është ekspozuar në një muze në Wroxeter Roman City, i cili në kulmin e tij do të kishte qenë një vendbanim i madh sa Pompei.

Mjetet e thjeshta do të ishin përdorur jo vetëm për shkuljen e vetullave, por edhe për heqjen e qimeve të padëshiruara.

Piskatoret janë pjesë e një ekspozite më të gjerë me më shumë se 400 artefakte që ilustron preokupimin e romakëve me pastërtinë dhe bukurinë estetike.

Ndër artikujt e tjerë ishin shishe parfumi, bizhuteri, aplikues make-up dhe amuleta për të shmangur të keqen.

Romakët e vlerësonin shumë higjienën personale, duke ndjekur banjat e përbashkëta çdo ditë. Shumë njerëz do të kishin pasur kompletet e tyre personale të pastrimit, duke përfshirë një lloj luge për të pastruar veshët, pastrues thonjsh dhe piskatore citon CNN.

/rtsh.al/