RTSH 24 Live

Rajoni

Rafineria rumune e Lukoil do të përpunojë naftë jo-ruse

06/12/2022

Rafineria rumune e Lukoil do të përpunojë naftë jo-ruse

Petrotel, rafineria e kontrolluar në Rumani nga grupi rus Lukoil, ka përpunuar që nga 5 dhjetori naftë bruto me origjinë jo-ruse, tha ministri rumun i energjisë Virgil Popescu, shkruan Romania Insider.
.
"Lukoil na siguroi se kanë burime alternative të naftës bruto dhe produkteve të naftës dhe se nuk do të ketë probleme në Rumani", theksoi ministri Popesku, cituar nga Economica.net.

Rafineria e Lukoil në Bullgari përpunon naftë bruto me origjinë ruse, por nuk lejohet nga autoritetet ruse të eksportojë produktet e saj në vende të tjera të BE-së ose në ndonjë vend tjetër të tretë.

Evropa dhe Shtetet e Bashkuara filluan të zbatojnë më 5 dhjetor dy nga masat më të ashpra që synojnë frenimin e të ardhurave të Rusisë nga nafta, burimi kryesor i parave të gatshme të përdorura për financimin e luftës së saj gati 10-mujore në Ukrainë. Por nuk kishte ende asnjë ndikim drastik në tregjet e naftës, çmimet mbetën kryesisht të pandryshuara deri në orët e vona të pasdites, dhe kjo ishte nga projektimi.

Masa e parë, një iniciativë për kufirin e çmimit të udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara, përcakton një çmim të lartë prej 60 USD për fuçi për naftën ruse dhe u miratua nga Grupi i 7 vendeve, Australia dhe Bashkimi Evropian.

E dyta është një embargo që ndalon vendet e Bashkimit Evropian të blejnë pjesën më të madhe të naftës së papërpunuar ruse. Ishte një hap për të cilin blloku kishte rënë dakord muaj më parë, por që u ndërmor në faza me përjashtime për të përgatitur vendet anëtare.

 

( Sipas Romania Insider )