RTSH 24 Live

Lifestyle

Pse zgjoheni vazhdimisht në mes të natës?

08/06/2023

Pse zgjoheni vazhdimisht në mes të natës?

Rëndësia e gjumit është vërtetuar herë pas here nga komuniteti shkencor. Nuk ka asnjë zëvendësim për një gjumë të mirë të natës, kështu që nëse gjumi ynë është i shqetësuar, duhet ta shqyrtojmë atë dhe të përpiqemi ta rregullojmë. Një dukuri e zakonshme është zgjimi në mes të natës. Kjo mund të ndodhë për një sërë arsyesh.

Jeni të stresuar ose ndiheni të shqetësuar -Pak stres është normal dhe madje i dobishëm, por shumë prej tij mund të ndikojë në gjumin tuaj. Kjo është kryesisht për shkak të çlirimit të hormonit të stresit, kortizolit, i cili ju lë në një gjendje vigjilence. Kortizoli lirohet natyrshëm kur zgjoheni dhe me të vërtetë ju ndihmon të bëheni më vigjilentë.

Mund të jenë bakteret e zorrëve tuaja -Një çekuilibër në mikrobiomën tuaj gastrointestinale mund të shqetësojë gjumin tuaj. Kjo zakonisht lidhet me një tepricë të kortizolit, e cila mund të ndikojë në bakteret e mira të zorrëve. Një mikrobiom e çekuilibruar do të luftojë gjithashtu për të zbërthyer triptofanin (një aminoacid) në serotonin (një neurotransmetues), i cili mund të ndikojë në gjumin tuaj.

Nivelet e sheqerit në gjak mund të jenë fajtorë -Nivelet e sheqerit në gjak luhaten pak gjatë ditës, por nëse ato bien ndjeshëm kur shkoni në shtrat, mund të ketë ndikim në gjumin tuaj. Nivelet e ulëta të glukozës gjatë gjumit mund të shkaktohen nga një sërë faktorësh, duke përfshirë dietën. Sheqeri i ulët në gjak do të nxisë gjëndrat tuaja mbiveshkore të çlirojnë kortizolin dhe rrjedhimisht të prishin cilësinë e gjumit tuaj.

Pija -Alkooli në mbrëmje mund të ndihet relaksuese, por alkooli, veçanërisht kur konsumohet brenda katër orëve para gjumit, mund t'ju shqetësojë gjumin.

Pirja e duhanit -Nikotina, pavarësisht se si konsumohet, gjithashtu mund t'ju bëjë të zgjoheni në mes të natës. Kjo është për shkak se nikotina është në të vërtetë një stimulues, që është e kundërta e asaj që ju nevojitet për një gjumë të qetë.

Mund të jetë për shkak të mungesës së lëndëve ushqyese - Magnezi është një tjetër lëndë ushqyese që mund t'ju ndihmojë të keni një gjumë të qetë. Magnezi është përgjegjës për një sërë procesesh, duke përfshirë rritjen e niveleve të neurotransmetuesit acid gama-aminobutirik (GABA), i cili ndihmon trupin tuaj të relaksohet.

Hormonet tuaja mund të jenë fajtore - Një çekuilibër hormonal mund t'ju zgjojë në mes të natës. Një rënie e niveleve të progesteronit, e cila përjetohet gjatë menstruacioneve, gjithashtu mund të ndikojë negativisht në gjumë.

/rtsh.al/