RTSH 24 Live

Kuzhinë

Përfitimet e shumta shëndetësore të hithrës

08/06/2023

Përfitimet e shumta shëndetësore të hithrës

Urtica dioica , ose e njohur zakonisht si hithra, është një bimë e ngrënshme, shumëvjeçare me gjethe gjëmbaçore që rritet në shumë zona të botës, duke përfshirë Amerikën e Veriut, Evropën dhe Azinë.

Mund të konsumohet në gatime dhe përdoret gjithashtu në formë suplementi si një ilaç natyral për sëmundje si artriti, diabeti etj duke e klasifikuar ndër bimët e dobishme për shëndetin e njeriut.

Mund të përdoret për të bërë pëlhurë - Përfitimi i parë, dhe ndoshta më i pamundshmi, është se hithra mund të tirret për të bërë pëlhurë. Në fakt, përdorimi i tyre si tekstil shkon në shekuj. Gjatë Luftës së Parë Botërore, kur një bllokadë evropiane e la Gjermaninë për lëndë të parë, duke përfshirë pambukun, hithrat u endën në pëlhurë dhe u përdorën për të bërë veshje ushtarake.

Mund të lehtësojë dhimbjet e kyçeve - Më shumë gjasa hithra mund të lehtësojë dhimbjet e kyçeve, njerëzit e kanë thënë këtë për shekuj. Në vitin 2000, studiuesit kryen një studim për të parë nëse kishte ndonjë meritë në teorinë se hithra kanë veti lehtësuese të dhimbjes.

Përmirëson mjedisin rrethues -Hithrat gjithashtu bëjnë punë të shkëlqyer për të mbështetur mjedisin përreth në të cilin rriten. Si fillim, ato përmirësojnë tokën që është mbifertilizuar. Ato gjithashtu reduktojnë përmbajtjen e metaleve të rënda në tokë dhe promovojnë biodiversitetin duke mbështetur lloje të ndryshme të insekteve, veçanërisht fluturat.

Përmban shumë lëndë ushqyese – Hithrat gjithashtu kanë vlera të mëdha ushqyese. Si fillim, ato përmbajnë nivele të larta hekuri, madje mjaftueshëm për të rivalizuar gjethet e konsumuara më shpesh, si lakra jeshile dhe spinaqi. Ato përmbajnë gjithashtu sasi të konsiderueshme të zinkut dhe magnezit, dhe ato ofrojnë më shumë proteina se shumë perime të tjera jeshile.

Mund të ulë presionin e gjakut - Presioni i lartë i gjakut është shumë i zakonshëm, por është një shqetësim serioz për shëndetin pasi mund t'i vë njerëzit në rrezik të sëmundjeve të zemrës ose goditjes në tru.

Mund të ndihmojë kontrollin e sheqerit në gjak - Përfitimi shëndetësor i hithrës ka të bëjë me sheqerin në gjak. Ka studime si te njerëzit ashtu edhe te kafshët që e lidhin hithrën me uljen e nivelit të sheqerit në gjak. Në fakt, ka përbërës në hithra që mendohet se imitojnë efektin e insulinës. Nëse kjo rezulton e vërtetë, hithra mund të përdoret për të kontrolluar sheqerin në gjak. Megjithatë, nevojiten studime të mëtejshme njerëzore për të përcaktuar lidhjen e saktë midis hithrës dhe kontrollit të sheqerit në gjak.

/rtsh.al/