RTSH 24 Live

Kuzhinë

Ngrënia e bajameve mund t'i ndihmojë njerëzit të menaxhojnë peshën e tyre

05/12/2022

Ngrënia e bajameve mund t'i ndihmojë njerëzit të menaxhojnë peshën e tyre

Studiuesit zbuluan se konsumimi i 30-50 g arra të pasura me lëndë ushqyese ndihmon në uljen e oreksit të njerëzve . Në studim, ata që hëngrën bajame në vend të një vakti me karbohidrate ulën marrjen e energjisë me 72 kalori në vaktin tjetër.

Dr Sharayah Carter, nga Universiteti i Australisë Jugore , tha: “Përqindjet e mbipeshës dhe obezitetit janë një shqetësim i madh i shëndetit publik dhe modifikimi i oreksit nëpërmjet reagimit më të mirë hormonal mund të jetë çelësi për promovimin e menaxhimit të peshës.

“Hulumtimi ekzaminoi hormonet që rregullojnë oreksin dhe se si bajamet  mund të kontribuojnë në kontrollin e oreksit."Ne zbuluam se njerëzit që hanin bajame përjetuan ndryshime në hormonet e tyre që rregullojnë oreksin dhe se këto mund të kenë kontribuar në uljen e marrjes së ushqimit." theksuan studiuesit.

/rtsh.al/