RTSH 24 Live

Kuzhinë

Gabime të zakonshme në gatim që mund të shkaktojnë helmim nga ushqimi

30/05/2024

Gabime të zakonshme në gatim që mund të shkaktojnë helmim nga ushqimi

Në kuzhinë, siguria ushqimore është prioriteti kryesor dhe shpesh disa gabime të bëra gjatë përgatitjes së ushqimit mund të çojnë në pasoja të rënda shëndetësore.

Është e rëndësishme të shmangni gabimet më të shpeshta që mund të shkaktojnë helmim nga ushqimi, nga mosrespektimi i kohës së ruajtjes e deri te mospastrimi i enëve. Të mësoni të njihni dhe shmangni këto gabime është thelbësore për të mbrojtur shëndetin dhe për të siguruar higjienën maksimale në kuzhinë.

Mos ndërroni enët e përdorura në kuzhinë- Kur përgatitni mish të papërpunuar dhe të gatuar, është thelbësore të përdorni enë të ndryshme për të shmangur rrezikun e kontaminimit.

Vonesa në ruajtjen e ushqimeve të mbetura- Ushqimi i mbetur duhet të ruhet brenda dy orëve, përndryshe rreziku i përhapjes së baktereve që shkaktojnë sëmundje rritet shumë. Nuk ka nevojë të prisni që ushqimi të ftohet, është shumë më mirë ta ruani menjëherë ushqimin sesa ta lini në tavolinën e kuzhinës për orë të tëra. Në mënyrë të ngjashme, është e rëndësishme të mos lini mbetjet në frigorifer për më shumë se katër ditë.

Shkrirja e mishit në mënyrën e gabuar- Shkrirja e mishit thjesht duke e lënë jashtë frigoriferit është shumë e rrezikshme, sepse bakteret mund të shumohen me shpejtësi në temperaturën e dhomës. Mishi i nxjerrë nga ngrirja duhet të vendoset në frigorifer ose mundësisht në mikrovalë nëse jeni me nxitim.

Mos lani duart- Moslarja e duarve ju ekspozon ndaj rrezikut të kontaminimit të ushqimit me baktere që mund të shkaktojnë edhe sëmundje serioze. Bakteret mund të vendosen jo vetëm në ushqim, por edhe në sipërfaqe dhe njerëz, të cilët nga ana tjetër mund t'i transferojnë ato në ushqim. Sidomos kur trajtoni mishin e papërpunuar, është thelbësore të lani duart me sapun dhe ujë të vakët për të paktën 20 sekonda për të zvogëluar rrezikun e ndotjes së ushqimit.

Lani mishin në lavaman- Mishi i pulës dhe mishi i papërpunuar në përgjithësi nuk duhet të lahen kurrë në lavaman, sepse spërkatja nga rubineti mund të përhapë baktere të rrezikshme. Për më tepër, larja e pulës nuk largon asnjë bakter patogjen. Megjithatë, bakteret si campylobacter, clostridium perfringens dhe salmonella vriten nga temperatura e lartë kur gatuhen në furrë, kështu që nuk ka rrezik për kontaminuar vendin. Nga ana tjetër, frutat dhe perimet mund të shpëlahen në lavaman.

/rtsh.al/