RTSH 24 Live

Botë

Kryenegociatori i BE-së Barnier: Emmanuel Macron ka shkaktuar momentin e Brexit të Francës

23/06/2024

Kryenegociatori i BE-së Barnier: Emmanuel Macron ka shkaktuar momentin e Brexit të Francës

Emmanuel Macron e ka çuar vendin në prag të një momenti “Frexit”, ka thënë kryenegociatori i BE-së për Brexit.

“Më vjen keq që në vendin tim ky paralajmërim nuk është dëgjuar… për migrimin, për sigurinë, për autoritetin e shtetit dhe respektimin dhe zhvillimin e pjesëve më të varfra të vend”, tha Michel Barnier.

Macron zgjodhi të shpërndajë parlamentin dhe të mbajë zgjedhje të parakohshme pasi aleanca e tij u mposht nga e djathta në një votim parlamentar evropian në fillim të këtij muaji.

Ky veprim është një bast i jashtëzakonshëm i presidentit francez me shpresën se ai mund të mposht Marine Le Pen .

Nëse koalicioni i tij liberal pëson një tjetër humbje, ai do të detyrohet të emërojë një kryeministër nga një parti tjetër në një marrëveshje të njohur si "bashkëjetesë", duke e lënë atë me pak pushtet mbi çështjet e brendshme me tre vjet të mbetur si president.

Barnier, një konservator pro-evropian në Francë, e përshkroi lojën si "shumë të rrezikshme".

“Është gjithmonë e rrezikshme të marrësh një vendim që askush nuk e kupton. Ne duhet të jemi shumë të kujdesshëm për atë që mund të ndodhë në Francë, si për zgjedhjen e Le Pen ose një shumicë të re absolute për të djathtën”, shtoi Barnier.

Një sondazh i fundit nga Ifop i ka dhënë Le Pen një epërsi me 34 për qind të votave përpara raundit të parë të votimit më 30 qershor, e ndjekur nga 29 për qind për aleancën e majtë, Frontin e Ri Popullor dhe Macron me 22 për qind .

/rtsh.al/