RTSH 24 Live

Botë

Inteligjenca artificiale, Von der Leyen: Askush s’duhet të pushohet nga puna për shkak të një algoritmi

25/05/2023

Inteligjenca artificiale, Von der Leyen: Askush s’duhet të pushohet nga puna për shkak të një algoritmi

Zhvillimi i teknologjisë dhe inteligjencës artificiale po shihet gjithnjë e më shumë si një kërcënim për vendet e punës.  Presidentja e KE, Ursula Von der Leyen ka kërkuar një përdorim të kontrolluar të inteligjencës artificiale, pasi sipas saj “askush nuk duhet pushuar nga puna për shkak të algoritmi.”

Në një botë që ndryshon me shpejtësi, Von der Leyen tha se duhen mbrojtur edhe të drejtat e punonjësve, veçanërisht në sektorët ku teknologjia po “ndryshon rregullat e lojës”.

Sipas saj, inteligjenca artificiale mund të rrisë produktivitetin, por nuk mund të injorohen kërcënimet e saj, ku 25 % e kompanive europaine po kërkojnë të përdorin inteligjencën artificial dhe të pushojnë punonjësit e tyre.

“Kjo punë është veçanërisht sfiduese në sektorë të rinj ku teknologjia po ndryshon rrënjësisht rregullat e lojës. Vetëm mendoni për kërcimet masive në inteligjencën artificiale që kemi parë vetëm vitin e kaluar. Sigurisht, AI mund të përmirësojë masivisht produktivitetin e kompanive në të gjithë bordin. Por ne kemi parë gjithashtu kompani që përdorin AI për të 'punësuar dhe pushuar' punonjësit e tyre. Përafërsisht 25% e kompanive evropiane po planifikojnë të përdorin mjete të AI për të mbështetur proceset e tyre të rekrutimit, dhe të njëjtat mjete mund të përdoren gjithashtu për shkarkime të automatizuara.

Çdo algoritëm është projektuar nga një programues. Ky person ka një sfond dhe paragjykime. Pra, asnjë nga algoritmet nuk është pa paragjykime. Prandaj, duhet të jemi shumë të qartë: Askush nuk duhet të pushohet nga puna për shkak të një algoritmi. Kjo nuk mund të jetë. Ne kemi nevojë për rregulla. Prandaj, përgjigja ndaj sfidave që ngre AI është para së gjithash një parim. Ky parim quhet 'njeriu në kontroll'. Ky duhet të jetë parimi ynë themelor për gjithçka”, tha Von der Leyen në Kongresin e 15-të të Konfederatës së Sindikatave Evropiane.

Von der Leyen parashtron se duhet një rregullim i ri për funksionimin e inteligjencës artificiale në mënyrë që të mbrohen të drejtat e qytetarëve dhe punonjësve.

“Në propozimin tonë për punën e platformës, ne kemi paraqitur një grup të ri rregullash për përdorimin e sistemeve të automatizuara për menaxhimin e punonjësve të platformës. Kjo do të thotë që vendimet e automatizuara duhet të kontrollohen nga njerëzit. Ky është një hap i parë i mirë. Por algoritmet gjithnjë e më shumë i japin formë punës përtej platformave të punës. Pra, zonja dhe zotërinj, ne po vëzhgojmë me shumë vëmendje nevojën e mundshme për të rregulluar përdorimin e algoritmeve në botën më të gjerë të punës.

Me Aktin e Inteligjencës Artificiale, për shembull, ne kemi vendosur rregulla të qarta për aplikimet me rrezik të lartë të AI, në mënyrë që kompanitë dhe programuesit të vazhdojnë të avancojnë dhe përmirësohen, por qytetarët dhe të drejtat e tyre mbrohen gjithmonë. Ky është minimumi që duhet të bëjmë”, tha ajo.

/rtsh.al/