RTSH 24 Live

Kuriozitete

Astronomët zbulojnë planetin e ri që rrotullohet rreth yllit më të afërt me sistemin diellor

10/02/2022

Astronomët zbulojnë planetin e ri që rrotullohet rreth yllit më të afërt me sistemin diellor

Astronomët kanë gjetur prova për një planet të ri që rrethon Proxima Centaurin, yllin më të afërt me diellin. Ky planet është vetëm një e katërta e masës së Tokës dhe orbiton jashtëzakonisht afër yllit të saj mëmë, në një të dhjetën e distancës mes diellit dhe Mërkurit, planetit më të brendshëm të sistemit diellor.

Studiuesit vunë re planetin e ri pasi studiuan lëkundjet e vogla në lëvizjen e Proxima Centaurit, të shkaktuara nga tërheqja gravitacionale që ushtron ndërsa lëkundet rreth yllit. Vëzhgimet e bëra me Teleskopin e Observatorit Jugor Evropian në Kili sugjerojnë se planeti përfundon një orbitë të plotë të yllit çdo pesë ditë.

Shkencëtarët besojnë se planeti rrotullohet rreth 4 kilometra nga Proxima Centauri, që do të thotë se është më afër yllit sesa zona e tij e banueshme, ku diapazoni i temperaturës është i duhuri që uji të rrjedhë lirshëm.

I quajtur Proxima d, planeti është i treti – dhe më i lehtë – që vërehet rreth Proxima Centaurit, i cili është ylli më i afërt me sistemin diellor me katër vjet dritë larg. Ai bashkohet me Proxima b, një planet me masë të krahasueshme me atë të tokës, i cili kryen një orbitë çdo 11 ditë, dhe Proxima c, që besohet se duhen rreth pesë vjet për të rrethuar yllin.

Lëvizjet e para të planetit erdhën në vitin 2020, kur astronomët po vëzhgonin Proxima Centaurin për të konfirmuar ekzistencën e Proxima b. Matjet zbuluan një sinjal të dobët në lëvizjen e yllit, që kishte shenjat dalluese të shkaktimit të një planeti që rrotullohej çdo pesë ditë.

Vëzhgimet e mëtejshme të marra me një instrument në teleskopin e ESO-s të quajtur Espresso, konfirmuan dyshimet e astronomëve se një planet ishte shkaku dhe jo ndryshimet në vetë yllin, raporton Guardian. “Zbulimi tregon se fqinji ynë më i afërt yjor është i mbushur me botë të reja interesante brenda mundësive të studimit të mëtejshëm dhe eksplorimit të ardhshëm”, tha João Faria, një studiues në Institutin e Astrofizikës dhe Shkencave Hapësinore në Portugali dhe autori kryesor i studimit. “Ky është një planet me masë shumë të ulët dhe është kandidati i tretë rreth yllit më afër nesh. Kjo tregon se këta planetë, të ngjashëm me Tokën, mund të jenë të zakonshëm në galaktikën tonë dhe vetëm afër. Dhe kjo na bën të pyesim për kushtet e mundshme për banueshmërinë në këto sisteme planetare dhe nëse është e mundur që jeta të shfaqet në vende të tjera në univers”.