RTSH 24 Live

Kuriozitete

Dhjetë këngët që CIA përdori për të torturuar të burgosurit

06/05/2024

Dhjetë këngët që CIA përdori për të torturuar të burgosurit

Sipas dokumenteve të brendshme  të CIA-s  "të arrestuarit mbaheshin në errësirë ​​të plotë dhe të mbyllur vazhdimisht në qeli të izoluara me zhurmë ose muzikë me volum të lartë dhe vetëm një kovë për t'u përdorur për nevojat njerëzore. Qëllimi ishte "krijimi i frikës, çorientimi i të dyshuarit" dhe "zgjatja e tronditjes së arrestimit".

Kjo metodë e torturës është dënuar gjerësisht nga shumë muzikantë, por megjithatë ka patur edhe qëndrime të tjera. Stevie Benton i Drowning Pool, kënga e të cilit "Bodies" dyshohet se u përdor gjatë torturave, komentoi: "Jam i nderuar të mendoj se ndoshta kënga jonë mund të përdoret për të shuar një sulm tjetër të 11 shtatorit ose diçka të tillë".

Tortura duke përdorur muzikë theu "shumë" njerëz, por në fakt nuk çoi në marrjen e njohurive thelbësore të fakteve nga agjentët e CIA-s . Ajo thjesht çoi në komplikime të rënda psikologjike për shumë të burgosur.

Këngët e listuara më poshtë janë tregues të praktikës së CIA-s.

  1. Baby One More Time - Britney Spears
  2. Drowning Pool – Bodies
  3. Bruce Springsteen - Born in the USA
  4. Dope - Die motherf cker die
  5. Metallica - Enter Sandman
  6. Kim – Eminem
  7. Prince & The Revolution - Raspberry Beret
  8. Rawhide – The Blues Brothers
  9. Barney - I Love You Song
  10. Eminem - White America

/rtsh.al/