RTSH 24 Live

Kuriozitete

E ekspozuar për më shumë se 1600 vjet, shtylla misterioze e hekurit në Indi që nuk ndryshket

08/05/2024

E ekspozuar për më shumë se 1600 vjet, shtylla misterioze e hekurit në Indi që nuk ndryshket

A mund të qëndrojë e lartë një strukturë hekuri për 1600 vjet pa ndryshkur, pavarësisht se është e ekspozuar ndaj elementeve? Duket e pabesueshme, duke marrë parasysh mungesën e supozuar të teknologjisë në kohën e ndërtimit të saj. Megjithatë, brenda kompleksit Qutb Minar të listës së UNESCO-s në Nju Delhi, një koleksion monumentesh dhe ndërtesash historike të ndërtuara në fillim të shekullit të 13-të në lagjen jugore Mehrauli të qytetit, një strukturë misterioze qëndron si një testament për këtë enigmë.

Vizitorët në oborrin e xhamisë Quwwat-ul-Islam të kompleksit do të shohin menjëherë një shtyllë hekuri 7,2 metra, gjashtë tonëshe, me një majë dekorative që është edhe më e vjetër se kompleksi.

Çuditërisht, shtylla është tani po aq e pacenuar sa ditën kur u farkëtua, duke sfiduar si kohën ashtu edhe fatkeqësitë mjedisore, duke përfshirë temperaturat intensive të kryeqytetit indian dhe ndotjen në rritje. Ajo daton në shekullin e 5-të dhe qëndrueshmëria e saj e jashtëzakonshme vazhdon të magjeps udhëtarët sot.

Si e ka sfiduar korrozionin për kaq shumë kohë?

Në mënyrë tipike, strukturat e hekurit dhe të lidhjeve të hekurit të ekspozuara ndaj ajrit ose lagështisë oksidohen me kalimin e kohës, duke i bërë ato të veshura me ndryshk nëse nuk mbrohen, si Kulla Eifel, nga shtresa të bojës speciale. Shkencëtarët si në Indi ashtu edhe jashtë saj filluan të studionin shtyllën e hekurit në Delhi në vitin 1912 për të provuar të kuptonin pse ajo nuk ishte gërryer.

Vetëm në vitin 2003, ekspertët në Institutin Indian të Teknologjisë (IIT) në qytetin verior të Kanpur zbuluan misterin, duke zbuluar përgjigjen në revistën Current Science.

Ata zbuluan se shtylla, e bërë kryesisht nga hekuri i farkëtuar, ka një përmbajtje të lartë fosfori (rreth 1%) dhe i mungon squfuri dhe magnezi, ndryshe nga hekuri modern. Për më tepër, mjeshtrit e lashtë përdornin një teknikë të quajtur "saldim me farkë".

Kjo do të thotë se ata e nxehën dhe e goditën me çekan hekurin, duke mbajtur të paprekur përmbajtjen e lartë të fosforit, një metodë e pazakontë në praktikat moderne.

Arkeo-metalurgu R. Balasubramaniam, autori i raportit, tha se kjo qasje jokonvencionale kontribuoi në forcën e qëndrueshme të shtyllës./ CNN

/rtsh.al/