RTSH 24 Live

Kuriozitete

Ndryshimet klimatike, studiuesit nisin gërmimet poshtë Arktikut për ADN-në e bimëve prehistorike

06/05/2024

Ndryshimet klimatike, studiuesit nisin gërmimet poshtë Arktikut për ADN-në e bimëve prehistorike

ADN-ja e bimëve prehistorike po gërmohet nga thellësitë poshtë Arktikut për të parë nëse mund të ndihmojë kulturat moderne të përballen me efektet e ndryshimeve klimatike.

Studiuesit nga Universiteti Heriot-Watt në Edinburg, Skoci, po punojnë me shkencëtarë evropianë për të analizuar mikrobet nga periudha paleolitike, kur, si sot, planeti po ngrohej. Ekipit të universitetit i është dhënë një fond prej 500.000 £ nga Horizon Europe, një iniciativë kërkimore shkencore e Bashkimit Evropian, për të shpenzuar katër vjet duke ekzaminuar mostrat e lashta të tokës të nxjerra nga thellësitë poshtë Arktikut nën një projekt të quajtur Tolerate.

Dr Ross Alexander, një biolog molekular i bimëve në Heriot-Watt, tha se studiuesit po "përdornin mostra nga periudha paleolitike, rreth 100-200.000 vjet më parë, sepse planeti po ngrohej atëherë, njëlloj si tani".

Qëllimi, tha ai, është të zbulohet nëse bimët, toka dhe bakteret e së kaluarës mund të ndihmojnë të korrat tona aktuale të mbijetojnë në një planet që ndryshon me shpejtësi".

“Thatësira është një shqetësim i veçantë për të korrat në mbarë botën. Sipas raportit të fundit të Observatorit Evropian të Thatësirës, ​​47% e BE-së është në kushte paralajmëruese dhe 17% në gjendje alarmi. Rendimentet e drithërave po bien deri në 10% në disa zona.

Ekipi Heriot-Watt do të testojë mostrat e marra nga shkencëtarët në Institutin Alfred Wegener në Gjermani, për të parë nëse ADN-ja e lashtë mund të ndihmojë bakteret e sotme të mbështesin bimët kur uji është i pakët.

"Bakteret luajnë një rol të madh në shëndetin e bimëve. Ato lëshojnë komponime që mund t'i ndihmojnë bimët të mbajnë lagështinë rreth rrënjëve, të veprojnë si ngjitës për të ndihmuar në ruajtjen e tokës ose për të ndihmuar bimët të marrin ushqimin që u nevojitet. Ne do të përdorim dhoma të rritjes së kontrolluar mbi tokë për të parë nëse mund t'i përdorim bakteret për të mbrojtur elbin nga thatësira, një nga kulturat më të mëdha të Skocisë", tha Dr Alexander./ Skynews

/rtsh.al/