RTSH 24 Live

Teknologji

Aeroporti Changi i Singaporit së shpejti do jetë “passport-free”

20/09/2023

Aeroporti Changi i Singaporit së shpejti do jetë “passport-free”

Udhëtimi nëpër një nga aeroportet më të mira në botë do të bëhet edhe më i qetë vitin e ardhshëm, njofton Scan TV. 

Duke filluar nga viti 2024, zyrtarët thonë se aeroporti Changi i Singaporit do të prezantojë lejen e automatizuar të imigracionit.

Ajo do t’i lejojë pasagjerët të largohen nga qyteti-shteti pa pasaporta, duke përdorur vetëm të dhëna biometrike.

“Singapori do të jetë një nga vendet e para në botë që do të prezantojë licencën e imigracionit të automatizuar, pa pasaportë,” njoftoi Ministrja e Komunikimeve Josephine Teo gjatë një seance parlamenti, gjatë së cilës u miratuan disa ndryshime në Aktin e Emigracionit të vendit.

Teknologjia biometrike, së bashku me softuerin e njohjes së fytyrës, është tashmë në përdorim deri diku në aeroportin Changi në korsi të automatizuara në pikat e kontrollit të imigracionit.

Por ndryshimet e ardhshme do të zvogëlojnë nevojën që pasagjerët të paraqesin vazhdimisht dokumentet e tyre të udhëtimit në pikat e kontaktit dhe të lejojnë përpunim më të qetë dhe të përshtatshëm.

Biometria do të përdoret për të krijuar një “shenjë të vetme vërtetimi” që do të përdoret në pika të ndryshme të automatizuara kontakti duke eliminuar nevojën për dokumente fizike udhëtimi si lejet e imbarkimit dhe pasaportat.

Por pasaportat do të kërkohen ende për shumë vende jashtë Singaporit që nuk ofrojnë leje pa pasaportë.

Shpesh i renditur si aeroporti më i mirë në botë dhe gjithashtu një nga më të ngarkuarit, Aeroporti Changi i Singaporit u shërben më shumë se 100 linjave ajrore që fluturojnë në 400 qytete në rreth 100 vende dhe territore në mbarë botën.

Ai trajtoi 5.12 milion lëvizje pasagjerësh në qershor, duke kaluar shifrën e 5 milion për herë të parë që nga janari 2020, kur goditi pandemia Covid-19.

Aeroporti është një destinacion në vetvete dhe aktualisht ka katër terminale. Është vendosur të zgjerohet, duke shtuar një të pestën për t’iu përgjigjur numrit në rritje të udhëtarëve.

Aeroporti Changi po projekton një kthim në nivelet para pandemisë të trafikut ajror dhe të pasagjerëve dhe shprehu shpresat se sistemi i ardhshëm biometrik do të ndihmojë në lehtësimin e flukseve të pasagjerëve.

( Marrë nga Scan TV )

/ rtsh /