RTSH 24 Live

Kuriozitete

Zbulimi në një shpellë në Azinë Veriore mund të tregojë më shumë rreth misterit më të madh të evolucionit njerëzor

19/05/2022

Zbulimi në një shpellë në Azinë Veriore mund të tregojë më shumë rreth misterit më të madh të evolucionit njerëzor

Një dhëmb i zbuluar në një shpellë të largët në Laos, një vend i Azisë Juglindore, po ndihmon për të skicuar një kapitull të panjohur në historinë njerëzore.

Studiuesit besojnë se dhëmbi i përkiste një femre të re që jetoi të paktën 130,000 vjet më parë dhe ka të ngjarë të ishte një Denisovan, një grup enigmatik i njerëzve të hershëm i identifikuar për herë të parë në 2010.

Dhëmbi i poshtëm është prova e parë fosile që vendos Denisovanët në Azinë Juglindore dhe mund të ndihmojë në zgjidhjen e një enigme që kishte shqetësuar prej kohësh ekspertët e evolucionit njerëzor.

Të vetmet fosile përfundimtare Denisovane janë gjetur në Azinë Veriore, në shpellën me emër Denisova në malet Altai të Siberisë në Rusi. Provat gjenetike, megjithatë, i kanë lidhur këta njerëz më së shumti me vendet shumë më në jug, në atë që tani janë Filipinet, Papua Guinea e Re dhe Australia.

"Kjo tregon se Denisovanët ka të ngjarë të ishin të pranishëm edhe në Azinë Jugore. Dhe mbështet rezultatet e gjenetistëve që thonë se njerëzit modernë dhe denisovanët mund të jenë takuar në Azinë Juglindore," tha autori i studimit Clément Zanolli, një studiues në paleoantropologji në CNRS. Qendra Kombëtare Franceze për Kërkime Shkencore dhe Universiteti i Bordo.

Arkeologët zbuluan dhëmbin në një vend të njohur si Shpella e Kobrës, 260 kilometra në veri të kryeqytetit të Laosit, Vientiane, ku filluan gërmimet në vitin 2018.