RTSH 24 Live

Kuriozitete

Zbulimi : Ndryshimet e squfurit mund të zbusin ndotjen e tokës

11/08/2021

Zbulimi : Ndryshimet e squfurit mund të zbusin ndotjen e tokës

Studiuesit kanë demonstruar se ndryshimet e squfurit mund të rrisin thithjen e metaleve të rënda nga bimët dhe të promovojnë shërimin e tokës. 
Ndotja e metaleve të rënda kërcënon sigurinë bujqësore. Zgjidhje të ndryshme kanë eksploruar aplikimin e ndryshimeve për të mundësuar shërimin e tokës.
 Squfuri është një element kimik jometalik që ndikon në mënyrë aktive në fitoekstraktimin e metaleve të rënda.

Studiuesit nga Akademia Kineze e Shkencave kryen një meta-analizë të ndikimit të ndryshimeve të squfurit në marrjen e metaleve të rënda të bimëve nga toka e kontaminuar, bën të ditur “Xinhua”. 
Rezultatet treguan se kadmiumi, kromi dhe nikeli janë metalet më të kapura nga bimët pas ndryshimeve të squfurit, sipas artikullit kërkimor të botuar së fundmi në revistën “Environmental Pollution”. 
Pavarësisht nga lloji i squfurit, kapja e metaleve të rënda u rrit me rritjen e shtresës së squfurit. 
Studiuesit theksuan se ndikimi i squfurit në fitoekstraktimin e metaleve të rënda varet nga efektet e vetme ose të kombinuara të intensitetit të squfurit, përbërjeve të tij organeve të bimëve, llojit të bimës dhe kushteve të pH të tokës. Ata gjithashtu përsëritën se grumbullimi i metaleve të rënda në gjethet e drithërave të caktuara mund të tejkalojë standardin pas ndryshimeve të squfurit dhe mund të kërcënojë shëndetin e njerëzve përmes zinxhirit ushqimor, megjithëse cilësia e të lashtave nuk do të ndikohet.