Ka shumë ushqime që mund të hahen të gjalla ashtu sikurse ka dhe ushqime të tjera të cilat nuk mund të hahen pa i gatuar pasi mund të ndikojnë në mos tretje apo në shqetësime me organizmin.
Patate - Patatet me niseshte përmbajnë komponime toksike të quajtura glikoalkaloidë që mund të prishin sistemin e tretjes.
Bishtajat -Këto bishtajore përmbajnë një përbërës të quajtur linamarin, i cili kthehet në cianid . Për fat të mirë, gatimi i bën ato të sigurta për t'u ngrënë.
Fasulet e kuqe - Të hash vetëm katër ose pesë nga këto të papërpunuara mund t'ju dëmtojë vërtet. Fasulet e kuqe përmbajnë lektina, të cilat mund të shkaktojnë shqetësime të rënda gastrointestinale.
Kërpudhat e egra -Ndërsa shumica e kërpudhave që do të gjeni në supermarket janë të sigurta për t'u ngrënë të papërpunuara, nuk këshillohet të hani kërpudha të egra pa i gatuar ato.
Vezët -Ngrënia e vezëve të papërpunuara mund të jetë shkaktare për sëmundje. Kjo për shkak se ato mund të jenë të kontaminuara me baktere salmonelë. Mënyra e vetme për t'u siguruar që ato janë të sigurta për t'u ngrënë është duke i gatuar plotësisht. Plus, disa lëndë ushqyese, të tilla si proteinat, nuk janë aq të tretshëm nëse konsumohen të papërpunuara.
Mishi -Veçanërisht mishi i shpendëve, derrit dhe viçi i grirë duhet të gatuhen gjithmonë në mënyrë të sigurt, përndryshe rrezikoni të helmoheni nga ushqimi i shkaktuar nga bakteret si campylobacter, clostridium perfringens dhe salmonela.
Brokoli -Edhe pse brokoli nuk është helmues, sistemi juaj tretës do të jetë në gjendje ta përpunojë brokolin shumë më mirë në rast se është i gatuar.
/rtsh.al/