RTSH 24 Live

Kuzhinë

Ushqimet që duhet të mbani larg nëse vuani nga kolesteroli i lartë

09/10/2023

Ushqimet që duhet të mbani larg nëse vuani nga kolesteroli i lartë

Kolesteroli i lartë është një gjendje që mund të rrezikojë shëndetin tonë dhe duhet mbajtur nën kontroll.

Një nga mënyrat për ta bërë këtë është nëpërmjet ushqyerjes së duhur, duke shmangur ushqimet që mund të rrisin nivelet e kolesterolit 'të keq'. 

Njohja e asaj që hani është e rëndësishme për marrjen e vendimeve të duhura ushqimore, për të jetuar shëndetshëm dhe për të parandaluar problemet e ardhshme.

Mishi i yndyrshëm- Mishi i yndyrshëm mund të përmbajë dy herë më shumë kolesterol se mishi pa dhjamë, domethënë deri në 90-100 g, nëse flasim për produkte të peshuara të papërpunuara.

Mishi i përpunuar- Konsumimi i tepërt i mishit të kuq dhe të përpunuar mund të rrisë nivelet e lipideve dhe kolesterolit të keq në gjak, sepse ai përmban yndyra të ngopura dhe sasi të konsiderueshme të kolesterolit.

Ushqimet e skuqura- Ushqimet që duhen shmangur për kolesterolin përfshijnë ushqimet e skuqura, të cilat janë të larta në yndyrna të ngopura dhe kalori të tepërta.

Ushqime të përpunuara dhe të ngrira- Ushqimet e ambalazhuara ose të ngrira, të tilla si pica dhe kokoshka, mund të përmbajnë yndyrna të ngopura, vajra të hidrogjenizuara ose yndyrna trans, të cilat rrisin kolesterolin e keq.

Ëmbëlsirat dhe produktet e pjekura- Ëmbëlsirat dhe produktet e pjekura përmbajnë sasi të larta të sheqerit dhe yndyrave të ngopura.

Gjalpë- Gjalpi është një tjetër ushqim që rrit kolesterolin e keq, sepse është i pasur me yndyra të ngopura.

Djathë- Djathi është një nga ushqimet më të dekurajuara kur bëhet fjalë për mbajtjen në nivel të kolesterolit, sepse është i pranishëm në sasi në produktet shtazore.

/rtsh.al/