RTSH 24 Live

Kuzhinë

Ushqimet e ngrira dhe keqkuptimet rreth cilësisë së tyre

25/01/2024

Ushqimet e ngrira dhe keqkuptimet rreth cilësisë së tyre

Megjithatë, ushqimet e ngrira kanë një histori të ndërlikuar, një periudhë të gjatë evolucioni shkencor dhe shumë keqkuptime rreth efekteve dhe cilësisë së tyre negative.

Nuk kërkojnë ndonjë konservues të shtuar - Ushqimet e ngrira nuk kanë nevojë për ndonjë konservues të shtuar për t'i mbajtur ato të sigurta dhe të konsumueshme, sepse mikrobet nuk mund të rriten në ushqime që janë në një temperaturë më të vogël se -17°C.

Është një mit që ngrirja e ushqimit të shkrirë është e pasigurt - Kjo është pjesërisht e vërtetë, sepse ushqimi i ngrirë që është lënë jashtë në temperaturën e dhomës për më shumë se dy orë nuk duhet të ngrihet përsëri. Megjithatë, është krejtësisht e sigurt të rifreskoni ushqimin e papërpunuar ose të gatuar që është shkrirë në frigorifer.

Me kalimin e kohës, ngrirja e ushqimit mund të ulë cilësinë e tij - Ndërsa është ende i ngrënshëm, shija dhe cilësia mund të zvogëlohen me kalimin e kohës. Disa artikuj që mbeten të shijshëm edhe pas ngrirjeve të gjata përfshijnë shpendët dhe mishin e papjekur.

Ushqimet e ngrira nuk janë të gjitha të pasura me natrium - Natriumi gjendet në ushqim në mënyrë natyrale, por përdoret gjithashtu si ruajtës. Por për shkak se ngrirja në vetvete është një ruajtës, natriumi i shtuar nuk është gjithmonë i nevojshëm për të zgjatur jetëgjatësinë e ushqimeve të ngrira. Në fakt, frutat dhe perimet e ngrira shpesh nuk kanë natrium të shtuar.

Ngrirja e ushqimit nuk i vret bakteret - Ngrirja e ushqimit nuk vret bakteret, përkundrazi çaktivizon çdo mikrob, bakter, maja dhe myk të pranishëm në ushqim. Sapo të shkrini ushqimet e ngrira, të njëjtat baktere me të cilat ushqimi juaj hyri në ngrirje do të bëhen sërish aktive.

Ushqimi i ngrirë nuk skadon - Ushqimet e ngrira të ruajtura vazhdimisht në -17°grade ose më poshtë mund të mbahen për një kohë të pacaktuar. Vetëm mbani në mend se cilësi dhe shija mund të fillojnë të përkeqësohen me kalimin e kohës.

Si janë peshku dhe mishi i ngrirë? - Kur peshku është i ngrirë, ai i mban proteinat e tij të pandryshuara. Por omega-3 pakësohet, veçanërisht kur bëhet fjalë për salmonin dhe peshkun blu. Mishi i freskët është gjithmonë më i mirë sepse ka sasinë më të lartë të lëndëve ushqyese. Por nëse ngrini mishin në ngrirje, që do të thotë ta ngrini sa më shpejt që të jetë e mundur dhe më pas ta shkrini siç duhet, shija dhe cilësia nuk do të ndryshojnë shumë.

Ushqimet e ngrira hynë në tregun industrial në vitet 1800 - Ngrirja e ushqimit ka qenë një teknikë e ruajtjes në klimat e motit të ftohtë për shekuj me radhë. Megjithatë, besohet se u aplikua për herë të parë në shitjet e ushqimit industrial në vitet 1800, kur një kompani ruse dërgoi rosë dhe pata të ngrira në Londër.

/rtsh.al/