RTSH 24 Live

Kuzhinë

Trigliceridet e larta, shkaqet dhe simptomat e mundshme

03/09/2023

Trigliceridet e larta, shkaqet dhe simptomat e mundshme

Trigliceridet janë një klasë e lipideve që mund të kenë një ndikim vendimtar në rrezikun kardiovaskular të një personi.

Nëse ndiqet një dietë e ekuilibruar, një sasi normale e triglicerideve është absolutisht e nevojshme për shëndetin e trupit. Nëse ndërhyjnë shkaqet patologjike ose një dietë e pa balancuar, nga ana tjetër, trigliceridet e tepërta (hipertrigliceridemia) mund të rrezikojnë seriozisht vetë shëndetin.

Çfarë është hipertrigliceridemia- Hipertrigliceridemia është pikërisht teprica e triglicerideve në gjak. Kjo gjendje mund të jetë një rrezik serioz për shëndetin pasi rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare ose pankreatitit.

Shkaqet e mundshme- Trigliceridet e larta mund të kenë shkaqe kryesore të tilla si mutacione gjenetike, predispozicion familjar ose sëmundje. Shkaqet dytësore, nga ana tjetër, janë kryesisht një mënyrë jetese shpesh e lidhur me një dietë të lartë në yndyrna të ngopura. Shkaqe të tjera dytësore përfshijnë diabetin mellitus, abuzimin me alkoolin, sëmundjet e mëlçisë ose marrjen e medikamenteve të caktuara.

Simptomat e mundshme- Ata që vuajnë nga hipertrigliceridemia nuk përjetojnë ndonjë simptomë të veçantë në lidhje me këtë situatë. Nga ana tjetër, një rritje e konsiderueshme e triglicerideve mund të çojë në ksantoma eruptive që mund të shfaqen në pjesë të ndryshme të trupit.

Duke ndihmuar veten me të ushqyerit- Për të parandaluar një nivel të lartë të triglicerideve në gjak, dieta është një ndihmë e madhe. Ndër këshillat kryesore që duhen ndjekur janë eliminimi i alkoolit, preferoni bishtajore në vend të mishit, preferoni vajin e ullirit dhe erëza, konsumoni ushqime që përmbajnë acide yndyrore omega-3, kufizoni përdorimin e kripës, ndiqni një dietë të ulët në yndyrna të ngopura dhe të hidrogjenizuara.

/rtsh.al/