Një pastiçeri italian , i cili besohet gjerësisht se ishte personi që shpiku recetën e embëlsirës tiramisu, ka ndëruar jetë në moshën 81-vjeçare.
Roberto 'Loli' Linguanotto u nda nga jeta pas një sëmundjeje të gjatë.
Roberto ishte një kuzhinier pastiçerie në restorantin e njohur Le Beccherie në Treviso, Itali, kur thuhet se ai shpiku ëmbëlsirën.
Ka disa histori se si ndodhi saktësisht, por njëra sugjeron se ai e hodhi aksidentalisht mascarpone në një tas me sheqer dhe vezë.
Ai kujtoi: “Në pak kohë, ajo ëmbëlsirë u bë një element kryesor në Le Beccherie.
Tiramisu u nda për herë të parë në, disa vite më vonë, në 1983, receta e tiramisusë u botua për herë të parë në një revistë gastronomike Treviso.
Le Beccherie më pas e çoi në Venecia dhe më vonë e përhapi në mbarë botën.
“Nga vitet 1990 e tutje, ëmbëlsira u bë e famshme kudo.”
Roberto me sa duket ishte shumë i popullarizuar në mesin e kolegëve të tij, pavarësisht se ishte i turpshëm dhe i rezervuar.
Ai kaloi disa vite duke punuar jashtë vendit përpara se të kthehej në vendlindjen e tij Veneto.
Presidenti i rajonit Luca Zaia tha: "Unë bashkohem në zinë për vdekjen e Roberto Linguanotto, i cili pati një ndikim të rëndësishëm në botën e pastave.
“Sot, tiramisu është një ekselencë kulinare e njohur globalisht.
Pjesa më e madhe e suksesit të saj është për shkak të aftësisë së tij si pastiçer dhe përkushtimit të tij për ta bërë delikatesën tonë veneciane unike dhe të paimitueshme.
"Ai e ngriti tiramisunë në krye të ëmbëlsirave kombëtare dhe ndërkombëtare."
/rtsh.al/