RTSH 24 Live

Teknologji

Toka është formuar pjesërisht nga meteorët karbonikë 4.6 miliardë vjet më parë

28/01/2023

Toka është formuar pjesërisht nga meteorët karbonikë 4.6 miliardë vjet më parë

Meteor të zjarrtë nga rajonet e jashtme të sistemit diellor sollën blloqet e ndërtimit të jetës në Tokë 4.6 miliardë vjet më parë, zbulon një studim i ri. Shkencëtarët në Institutin e Teknologjisë në Masaçusets dhe Kolegjin Imperial në Londër zbuluan se këta meteoritë të lashtë përmbanin kondrite karbonike, e cila përbëhej nga kalium dhe zink.

Kaliumi ndihmon në prodhimin e lëngjeve të një qelize, ndërsa zinku është jetik në krijimin e ADN-së. Ekipi zbuloi se këta shkëmbinj hapësinorë përbënin 10% të shkëmbinjve hapësinorë që u përplasën me planetin gjatë lindjes së tij. 90% të tjera erdhën nga materiali jo-karbon (NC) i sistemit të brendshëm diellor. Meteorët siguronin 20% të kaliumit të Tokës dhe gjysmën e zinkut të saj.

Të dyja konsiderohen të paqëndrueshme, të cilat janë elemente ose komponime që ndryshojnë nga një gjendje e ngurtë ose e lëngshme në avull në temperatura relativisht të ulëta. Hulumtimet e mëparshme sugjeruan se Toka u formua pothuajse ekskluzivisht nga materiali i brendshëm i Sistemit Diellor, për të cilin studiuesit konkluduan se ishte burimi mbizotërues i kimikateve të paqëndrueshme të Tokës.

Megjithatë, studimi i ri ofron provat e para se Toka është formuar pjesërisht nga meteoritët karbonikë nga asteroidët në brezin kryesor të jashtëm.

Studiuesit zbuluan se materiali me një përqendrim të lartë të zinkut dhe përbërësve të tjerë të paqëndrueshëm gjithashtu ka të ngjarë të jenë relativisht të bollshëm me ujë, duke treguar të dhëna për origjinën e ujit të Tokës.

/rtsh.al/