RTSH 24 Live

Teknologji

Teleskopi Webb kap një veçori të paparë ndonjëherë në atmosferën e Jupiterit

25/10/2023

Teleskopi Webb kap një veçori të paparë ndonjëherë në atmosferën e Jupiterit

Jupiteri ishte një nga objektivat e parë të vëzhguar nga teleskopi hapësinor James Webb kur ai fillimisht ktheu shikimin e tij infra të kuqe në univers në korrik 2022. Pas kapjes së imazheve mahnitëse që tejkaluan pritshmëritë e astronomëve, observatori hapësinor ka zbuluar tani një veçori në atmosferën e gjigantit të gazit.

Astronomët “spiunuan” një rrymë me shpejtësi të lartë në stratosferën e poshtme të Jupiterit, një shtresë atmosferike rreth 40 kilometra mbi retë. Rryma, e cila ndodhet mbi ekuatorin e planetit, shtrihet më shumë se 4,800 kilometra e gjerë dhe lëviz me 515 kilometra në orë, ose dyfishi i shpejtësisë së parë me erërat e qëndrueshme të një stuhie të kategorisë 5 në Tokë.

Gjetjet e studimit, të mundësuara nga aftësitë e ndjeshme të Uebit, hedhin dritë mbi ndërveprimet dinamike brenda atmosferës së stuhishme të Jupiterit. "Kjo është diçka që na befasoi plotësisht," tha Ricardo Hueso, autori kryesor i studimit, në një deklaratë.

"Ajo që ne kemi parë gjithmonë si mjegull të paqartë në atmosferën e Jupiterit tani duket si tipar i qartë që ne mund t'i gjurmojmë së bashku me rrotullimin e shpejtë të planetit. Jupiteri ka një model të komplikuar, por të përsëritshëm të erërave dhe temperaturave në stratosferën e tij ekuatoriale, lart mbi erërat në re dhe mjegulla të matura në këto gjatësi vale. Nëse forca e këtij avioni të ri lidhet me këtë model stratosferik luhatës, mund të presim që rryma të ndryshojë ndjeshëm gjatë 2 deri në 4 vitet e ardhshme. Do të jetë vërtet emocionuese të testohet kjo teori në vitet në vijim", tha ai./ CNN

/rtsh.al/