Të kesh një fëmijë është energjikisht shumë më e vështirë se sa mendohet zakonisht, sipas një studimi të ri .
Në fakt, gjatë shtatzënisë, krijimi dhe mbajtja e një fëmije merr 49.753 kalori, tha Dr. Dustin Marshall, një bashkautor i studimit të botuar në revistën “Science”.
Për Marshall, një profesor i biologjisë evolucionare në Universitetin Monash në Melburn, Australi, dhe një ekip studiuesish përdorën të dhëna nga mijëra artikuj shkencorë ekzistues për të parë koston e energjisë.
"Ne zbuluam se energjia totale që duhet për t'u riprodhuar është shumë më thelbësore sesa është konsideruar më parë", tha ai.
Pjesa më e madhe e energjisë shtesë që i nevojitet një gruaje shtatzënë shkon drejt zhvillimit dhe mbajtjes së fetusit, shtoi Ginther.
Hulumtimi mund të bëjë një ndryshim të madh në perceptimet e nevojave të grave shtatzënisë, tha Dr. Eve Feinberg, profesor i asociuar i obstetrikës dhe gjinekologjisë në Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northwestern në Çikago.
"Unë mendoj se ky studim është novator. Çdo grua shtatzënë që punon mund t'ju tregojë nivelin e plotë të rraskapitjes dhe se si kjo të konsumon jetën", tha ajo.
Nevojat për kalori shtesë nuk ishin të barabarta gjatë gjithë periudhës së shtatzënisë. “Ju nevojiten më pak në javët e para dhe shumë më tepër me kalimin e kohës”, tha Marshall.
Një person do të kishte nevojë për rreth 182.48 kalori shtesë në ditë gjatë përafërsisht 272.65 ditëve të shtatzënisë, zbuluan studiuesit.
Rekomandimet aktuale zbërthehen ndryshe sipas tremujorit të shtatzënisë, tha dietologia Natalie Mokari. Në fillim, mund të mos keni nevojë për më shumë kalori ditore, tha ajo.
“Pasi të keni arritur në tremujorin e dytë, keni nevojë për rreth 350 kalori shtesë në ditë, ndërsa keni nevojë për 450 kalori më shumë në ditë në tremujorin e tretë”, tha Mokari.
Nëse ushqeni me gji pas lindjes së foshnjës, do t'ju duhet të shtoni 450 deri në 500 kalori më shumë në dietën tuaj para shtatzënisë, shtoi ajo.
Mund ta mendoni si mini vakt shtesë në ditën tuaj rreth tremujorit të dytë dhe nga tremujori i tretë dhe ushqyerja me gji, kaloritë shtesë arrijnë në një vakt.
“Trupi juaj është në mbingarkesë. Metabolizmi juaj po punon shumë për të ndërtuar një njeri tjetër. Kjo është mjaft monumentale”, tha ajo.
Mokari rekomandon që të përpiqeni të hani çdo tre deri në katër orë ose të shtoni ushqime më të vogla çdo dy orë gjatë ditës nëse kjo funksionon më mirë për simptomat tuaja të shtatzënisë.
“Nuk duhet të jenë domosdoshmërisht tre vakte standarde me disa ushqime në mes, sepse ndonjëherë nuk mund ta përballoni këtë në shtatzëni nëse keni të përziera ose diçka të tillë,” tha Mokari.
Mokari theksoi rëndësinë e karbohidrateve për energjinë, proteinat dhe yndyrnat e shëndetshme, ato yndyrna me cilësi të lartë që do të nxisin shëndetin e mirë të trurit për foshnjën.
Peshqit yndyrorë si salmoni, vaji i ullirit, avokado, vaji i avokados, gjalpi i kikirikut dhe gjalpi i bajames janë të gjithë ushqime të shkëlqyeshëm, tha Mokari.
“Qumështi dhe qumështi gjithashtu mund të sigurojnë atë yndyrë së bashku me vitaminat e tjera, dhe vezët mund të jenë një burim i mirë i proteinave dhe yndyrave”, shtoi ajo.
Ky studim sugjeron gjithashtu se gjumi është ndoshta veçanërisht i rëndësishëm gjatë shtatzënisë. Fatkeqësisht, mund të ketë një stigmë rreth grave shtatzëna që kanë nevoja më të larta për gjumë, por gjetjet e studimit duhet të punojnë kundër kësaj. Këto të dhëna vërtet japin disa shifra solide për të thënë se lodhja që ndjejnë gratë është shumë reale dhe ndoshta duhet t'i kushtohet më shumë vëmendje”, tha Mokari./ CNN
/rtsh.al/