RTSH 24 Live

Lifestyle

Studimi: Proteinat në gjak mund të japin paralajmërim të hershëm për kancerin

15/05/2024

Studimi: Proteinat në gjak mund të japin paralajmërim të hershëm për kancerin

Proteinat në gjak mund t'i paralajmërojnë njerëzit për kancerin më shumë se shtatë vjet përpara se të diagnostikohet, sipas një studimi.

Shkencëtarët në Universitetin e Oksfordit studiuan mostrat e gjakut nga më shumë se 44.000 njerëz në Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, duke përfshirë mbi 4.900 njerëz që më pas patën një diagnozë të kancerit.

Ata krahasuan proteinat e njerëzve që u diagnostikuan dhe nuk u diagnostikuan me kancer dhe identifikuan 618 proteina të lidhura me 19 lloje kanceri, duke përfshirë zorrën e trashë, mushkëritë, limfomën jo-Hodgkin dhe mëlçinë.

Studimi, i financuar nga Cancer Research UK dhe i botuar në Nature Communications, gjeti gjithashtu 107 proteina të lidhura me kancer të diagnostikuar më shumë se shtatë vjet pasi u mblodh mostra e gjakut të pacientit dhe 182 proteina që ishin të lidhura fort me një diagnozë të kancerit brenda tre viteve. Autorët arritën në përfundimin se disa nga këto proteina mund të përdoren për të zbuluar kancerin shumë më herët dhe potencialisht të ofrojnë mundësi të reja trajtimi, megjithëse nevojiteshin kërkime të mëtejshme.

 “Për të shpëtuar më shumë jetë nga kanceri, ne duhet të kuptojmë më mirë se çfarë ndodh në fazat më të hershme të sëmundjes dhe si proteinat në gjakun tonë mund të ndikojnë në rrezikun e kancerit. Tani ne duhet t'i studiojmë këto proteina në thellësi për të parë se cilat mund të përdoren në mënyrë të besueshme për parandalim", tha Dr Keren Papier, një epidemiologe e lartë ushqimore.

Një studim i dytë i lidhur që shikon të dhënat gjenetike nga më shumë se 300.000 raste kanceri zbuloi 40 proteina në gjak që ndikuan në rrezikun e dikujt për t’u diagnostikuar me nëntë lloje kanceri. Ndërsa ndryshimi i këtyre proteinave mund të rrisë ose zvogëlojë shanset që dikush të zhvillojë kancer, në disa raste kjo mund të çojë në efekte anësore të padëshiruara, zbuluan autorët.

 “Të dhënat janë mbresëlënëse, gjetja e provave të kancerit përpara se të shfaqet klinikisht ofron një dritare kritike mundësie për të patur një shans më të madh për sukses, apo edhe më e rëndësishmja për të arritur gralin e shenjtë të parandalimit të kancerit para se ai të mund të ndodhë”, tha Lawrence Young, një profesor i onkologjisë molekulare në Universitetin e Warwick./ The Guardian

/rtsh.al/