RTSH 24 Live

Lifestyle

Studimi: Kontrolli i sheqerit në gjak, faktor kyç në ngadalësimin e plakjes së trurit

05/11/2024

Studimi: Kontrolli i sheqerit në gjak, faktor kyç në ngadalësimin e plakjes së trurit

Një studim i ri ndërkombëtar, i udhëhequr nga Universiteti Ben-Gurion i Negevit, si pjesë e provës DIRECT PLUS Brain MRI, ka dalë me përfundime se si kontrolli i sheqerit në gjak mund të ndikojë ndjeshëm në shëndetin e trurit.

Atrofia e trurit e lidhur me moshën, humbja graduale e neuroneve dhe tkurrja e indeve të trurit është një pjesë e natyrshme e plakjes, e cila mund të çojë në rënie kognitive dhe probleme të tjera neurologjike. Hulumtimet e fundit nga një ndërhyrje dietike 18-mujore ofron shpresë se stili i jetesës dhe ndryshimet dietike mund të ngadalësojnë plakjen e trurit.

Mosha e trurit, e vlerësuar nga matjet MRI të hipokampusit dhe ventrikujve anësore, pasqyron plakjen biologjike të trurit, e cila mund të ndryshojë nga mosha kronologjike e një personi. Mosha kronologjike është numri i viteve të jetuara, ndërsa mosha e trurit tregon shëndetin aktual të trurit.

Disa individë kanë një moshë truri më të re ose më të vjetër se mosha e tyre kronologjike. Një moshë më e re e trurit sugjeron një shëndet më të mirë njohës, ndërsa një moshë më e vjetër e trurit mund të tregojë plakje të përshpejtuar dhe rritje të rrezikut të rënies njohëse.

Studimi, i cili u publikua së fundmi në Gazeta Amerikane e Ushqyerjes Klinike 2024, u krye nga një ekip ndërkombëtar ekspertësh të trurit dhe të ushqyerit, duke përfshirë studiues nga Universiteti Ben-Gurion, Universiteti i Harvardit, Universiteti i Leipzigut, etj. Hulumtimi u krye kryesisht nga studentja e doktoraturës Dafna Pachter dhe u mbikëqyr nga Prof. Iris Shai, së bashku me disa bashkëpunëtorë ndërkombëtarë.

Një studim i mëparshëm i publikuar dy vjet më parë (Gazeta Amerikane e Ushqyerjes Klinike 2022) , raportoi se dietat mesdhetare (MED) dhe ato jeshile-MED zbutën ndjeshëm atrofinë e trurit të lidhur me moshën me ~50% brenda 18 muajve.

Studimi sugjeron se përmirësimi i kontrollit të sheqerit në gjak mund të jetë një nga faktorët më të rëndësishëm në ngadalësimin e ndryshimeve të trurit të lidhura me moshën.

Duke përdorur NeuroQuant, një mjet plotësisht i automatizuar i autorizuar nga FDA, ekipi hulumtues përcaktoi dhe segmentoi të dhënat e marra nga MRI e trurit. Studimi kishte për qëllim të shqyrtonte nëse kontrolli i përmirësuar i glicemisë dhe përbërësit specifikë dietikë mund të ngadalësojnë plakjen e trurit. Rezultatet treguan se pjesëmarrësit që arritën të përmirësonin nivelet e sheqerit në gjak dhe të arrinin statusin normal të glukozës përjetuan një zbutje më të theksuar të plakjes së trurit.

Hulumtuesja kryesore e studimit, Prof. Iris Shai, nga Universiteti Ben-Gurion, një profesor ndihmës në Universitetin e Harvardit dhe një Profesor Nderi në Universitetin e Leipzig, shpjegon: “Mbajtja e niveleve të ulëta të sheqerit në gjak, edhe brenda kufijve normalë, tregon premtim për ruajtjen e një truri më i ri, veçanërisht kur kombinohet me një dietë të shëndetshme dhe aktivitet të rregullt fizik. Në mënyrë të veçantë, polifenolet që gjenden në ushqimet me bazë bimore mund të kalojnë barrierën gjak-tru dhe të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit të trurit, i cili është thelbësor për kujtesën”.

Ky studim është një nga provat e para në shkallë të gjerë që lidh drejtpërdrejt ndryshimet dietike, me përmirësimin e kontrollit të glicemisë dhe plakjen më të ngadaltë të trurit. 

/rtsh.al/