Të goditur nga lagështia e detit dhe të pjekura nga dielli, ata janë kapur pas shpateve të rrëmbyeshme dhe zhavorrit të zi vullkanik të ishullit për më shumë se 3000 vjet.
Por vreshtat e çmuara të Santorinit tani po përballen me një kërcënim ekzistencial nga mbizhvillimi i turistëve pasi toka blihet në ishullin grek për komplekse vilash, hotele dhe restorante.
Me ndërtimin e shfrenuar në bregun e Egjeut në vitet e fundit, vreshtat janë blerë nga zhvilluesit dhe janë mbuluar me beton.
Në vitet 1960, Santorini krenohej me 7,500 hektarë hardhi, por kjo shifër tani është ulur në pak më pak se 2,500 hektarë.
Prodhimi i rrushit në ishull, i famshëm për kalderën e tij vullkanike, shtëpitë me kubikë sheqeri dhe pamjet e perëndimit të diellit, ka rënë pothuajse 50 për qind në 20 vitet e fundit, sipas Shoqatës së Verëbërësve të Santorinit.
“Ndërtimi i zhvillimeve turistike po kërcënon peizazhin unik të ishullit,” tha për The Telegraph Markos Kafouros, një deputet lokal dhe kryetar i Santo Wines, një nga kantinat më të vjetra në Santorini.
Hardhitë janë trajnuar në stilin unik kouloura në Santorini, për të mbrojtur rrushin nga era.
Ky kërcënim është duke u komplikuar nga pakësimi i reshjeve, ndoshta i nxitur nga ndryshimet klimatike .
Për të shfrytëzuar sa më shumë lagështinë e pakët, hardhitë në Santorini rriten duke përdorur një metodë unike të quajtur "kouloura", një fjalë greke që do të thotë shportë e endur.
Në vend që të rriten përgjatë kafazeve të drejtë, si në shumicën e rajoneve të verës të botës, ata janë trajnuar të rriten në formë shporte në tokë, një rregullim që mbron rrushin nga rrezet e diellit intensive dhe erërat e forta që pushtojnë ishullin.
Rezultati janë verëra të bardha të freskëta, agrume, të bëra nga varietetet e rrushit Assyrtiko, Athiri dhe Aidani , dhe të kuqe të bëra nga varietetet Mandilaria dhe Mavrotragano.
Por edhe kjo metodë e lashtë, e provuar dhe e provuar gjatë shekujve, nuk mund t'i mbrojë hardhitë nga ekstremet e thatësirës.
Reshjet vjetore kanë rënë nga një mesatare prej 400 mm (15.7 inç) në më pak se 200 mm (7.8 inç) në vit.
" Ndryshimet klimatike dhe veçanërisht thatësira janë kërcënimet më të mëdha për vreshtat në Santorini," tha z. Kafouros, i cili është një deputet me partinë qeverisëse të qendrës së djathtë Demokracia e Re.
Vera nga Santorini ka status të mbrojtur sipas rregullave të BE-së Kredia
Mungesa e reshjeve dhe temperaturave përvëluese rezultuan në një korrje katastrofike këtë vit.
Ishulli prodhoi vetëm 600 tonë rrush, krahasuar me 3,500 tonë në një vit normal – një rënie prej 82 për qind.
“Rënia e prodhimit është për shkak të motit ekstrem, veçanërisht thatësirës, breshërit dhe vapës së verës. Jam i shqetësuar për të ardhmen e vreshtave të Santorinit, më shumë se kurrë,” tha zoti Kafouros, i cili ka punuar për 35 vjet si agronom në ishull.
Ai kërkon që qeveria greke të bëjë shumë më tepër për të mbrojtur vreshtat e mbetura nga kërcënimi i zhvillimit dhe për të përballuar mungesën e ujit. Një studim është duke u zhvilluar për të parë mundësinë e përdorimit të ujërave të zeza të trajtuara për të ujitur tokat bujqësore.
Nuk është vetëm zhvillimi dhe thatësira që rrezikojnë traditën krenare të verës së ishullit.
Ka gjithashtu vështirësi për të bindur banorët e ishullit të punojnë në fusha kur ka punë më të lehta dhe më komode në turizëm.
“Gjyshërit që dikur kultivonin hardhinë u larguan ngadalë dhe të rinjtë po i drejtohen sektorit të turizmit për të ardhura. Askush nuk shkon më në vreshta. Hardhitë po përballen me vështirësi, kostot për plehrat rriten dhe duart që punojnë janë të rralla, "tha Tzennis Dartzentas, një prodhues vere, për mediat greke së fundmi.
Ulje në turizëm
Kryetari i bashkisë së Santorinit, Nikos Zorzos, ka kërkuar prej vitesh që të frenohet zhvillimi i tepërt dhe të zvogëlohet ardhja e turistëve në ishull.
Këshilli i tij nuk ka fuqinë për të vendosur një ndalim ndërtimi dhe në vend të kësaj duhet të drejtohet për në Athinë.
Ai dëshiron që numri i pasagjerëve të anijeve turistike që lejohen të zbarkojnë në ishull të kufizohet në 8,000 në ditë.
Ai shpreson se ky kufizim në numra do të miratohet vitin e ardhshëm.
“Që nga viti 2012, ne i kërkojmë [autoriteteve] të ndalojnë zhvillimin e paplanifikuar turistik, të mbrojnë peizazhin dhe ta shpëtojnë vendin nga turizmi masiv.
Santorini ka një mjedis unik që nuk duhet sakrifikuar për hir të një interesi tjetër”, tha ai për The Telegraph.
Kryebashkiaku po mendon gjithashtu të vendosë një tarifë hyrjeje për turistët, duke ndjekur shembullin e vendosur nga Venecia këtë vit kur filloi të vendosë një tarifë prej 5 € (4,16 £) për udhëtarët ditorë.
Ai nuk do të merrej me atë se kur mund të futej tarifa e hyrjes ose sa do të kushtonte, por tha: "Ne duam të kemi aftësinë për të vendosur çdo tarifë që konsiderohet e nevojshme."
Ndërsa Santorini fillon të rikuperohet nga një tjetër sezon veror i mavijosur i turizmit të ngopjes, ishujt e tjerë grekë po ndjekin një drejtim tjetër.
Këshilli në Skyros, pjesë e grupit të ishujve Sporades në Egjeun verior, hodhi poshtë njëzëri një zhvillim të propozuar që do të përfshinte hotele të reja, doke për anijet turistike dhe marina për jahte.
Kyriakos Antonopoulos, kryetari i bashkisë, tha se vendasit janë të shqetësuar të mos prishin hijeshinë e qetë që tërheq vizitorët në ishull. "Ne preferojmë të qëndrojmë 'të pazhvilluar' sesa të humbim atë që e bën Skyros unik," tha ai.
/rtsh.al/