RTSH 24 Live

Kuriozitete

Shkencëtari që sfidon detin, 100 ditë nën ujë, trupi i tij ndryshon me 20 për qind

07/06/2023

Shkencëtari që sfidon detin, 100 ditë nën ujë, trupi i tij ndryshon me 20 për qind

Shkencëtari amerikan Joseph Dituri është gati të thyejë rekordin për kohën më të gjatë që ka jetuar nën ujë në një kapsulë 100 metra katrorë në një thellësi prej gjashtë metrash në Oqeanin Atlantik.

Eksperimenti synon të studiojë ndikimin e një mjedisi nën presion në trupin e njeriut për një afat të gjatë. Në një transmetim të drejtpërdrejtë social, Dituri pretendoi se kishte ngadalësuar plakjen e trupit të tij me 20 për qind.

E gjitha kjo falë presionit që i nënshtrohet, i cili është i ngjashëm me atë të dhomave hiperbarike, ku rrjedha e gjakut cerebral dhe metabolizmi i trurit përmirësohen, duke ndikuar në përmirësimin e funksioneve njohëse, fizike dhe të gjumit.

Joseph Dituri përdori llogaritë e tij në rrjetet sociale për të mbajtur fansat e tij të informuar për ecurinë e eksperimentit dhe rezultatet e testeve shëndetësore të kryera në trupin e tij. Në një transmetim të drejtpërdrejtë social, ai zbuloi se ngadalësoi plakjen e trupit me 20 për qind dhe kishte 20 për qind telomere më të gjata, deri në 10 herë më shumë qeliza staminale përveç këtyre, kolesteroli i tij ra me 72 pikë.

Presioni që i nënshtrohet Dituri në kapsulën nënujore është i ngjashëm me atë në dhomat hiperbarike. Këto dhoma mund të përmirësojnë rrjedhën e gjakut cerebral, metabolizmin e trurit dhe mikrostrukturën e trurit, duke rezultuar në përmirësimin e funksioneve njohëse, fizike dhe të gjumit. Prandaj presioni mund të jetë shkaku i ndryshimeve pozitive në shëndetin e tij.

Dituri njihet për përvojën e tij të gjerë në eksplorimin nënujor dhe mjekësinë nënujore. I dalë në pension si oficer në Marinën e SHBA-së, ai është drejtor i Bordit Ndërkombëtar të Mjekësisë Nëndetësore (IBUM). Përvoja dhe angazhimi i tij ndaj mjekësisë nënujore e bëjnë atë një kandidat ideal për këtë eksperiment.

Joseph Dituri tashmë ka thyer rekordin e mëparshëm për të jetuar nën ujë dhe është në prag të arritjes së qëllimit të tij për të jetuar nën ujë për 100 ditë. Përvoja e tij dhe presioni nën të cilin ndodhet mund të jenë arsyeja e ndryshimeve pozitive në shëndetin e tij.

/rtsh.al/