RTSH 24 Live

Lifestyle

Shkencëtarët rritin një model të embrionit njerëzor në laborator

08/09/2023

Shkencëtarët rritin një model të embrionit njerëzor në laborator

Shkencëtarët kanë rritur një entitet që i ngjan një embrioni të hershëm njerëzor, pa përdorur material fillestar.

Ekipi i Institutit Weizmann thotë se "modeli i tyre i embrionit", i bërë duke përdorur qeliza staminale, duket si një shembull i një embrioni të vërtetë 14-ditor. Madje lëshoi ​​hormone që e kthyen pozitivisht testin e shtatzënisë në laborator.

Ambicia për modelet e embrionit është të sigurojë një mënyrë etike për të kuptuar momentet më të hershme të jetës sonë.

Hulumtimi i embrionit është ligjërisht, etikisht dhe teknikisht i ngarkuar. Por tani ka një fushë me zhvillim të shpejtë që imiton zhvillimin natyror të embrionit.

Ky hulumtim, i botuar në revistën Nature , përshkruhet nga ekipi izraelit si modeli i parë "i plotë" i embrionit për imitimin e të gjitha strukturave kyçe që dalin në embrionin e hershëm.

Shpresa është se modelet e embrionit mund t'i ndihmojnë shkencëtarët të shpjegojnë se si shfaqen lloje të ndryshme qelizash, të dëshmojnë hapat më të hershëm në ndërtimin e organeve të trupit ose të kuptojnë sëmundjet e trashëguara apo gjenetike.

Tashmë, ky studim tregon se pjesë të tjera të embrionit nuk do të formohen nëse qelizat e hershme të placentës nuk mund ta rrethojnë atë.

Madje flitet për përmirësimin e shkallës së suksesit të fekondimit in vitro (IVF) duke ndihmuar për të kuptuar pse disa embrione dështojnë ose duke përdorur modelet për të testuar nëse ilaçet janë të sigurta gjatë shtatzënisë./BBC/

/rtsh.al/