RTSH 24 Live

Kuriozitete

Shkencëtarët mendojnë se kanë përcaktuar momentin kur njerëzimi pothuajse u zhduk

06/09/2023

Shkencëtarët mendojnë se kanë përcaktuar momentin kur njerëzimi pothuajse u zhduk

Njerëzimi i lashtë pothuajse u zhduk rreth 900,000 vjet më parë, kur popullsia globale u pakësua në rreth 1,280 individë riprodhues, sipas një studimi të ri. Për më tepër, popullsia e paraardhësve të hershëm njerëzor qëndroi kaq e vogël për rreth 117,000 vjet.

Analiza, e publikuar më 31 gusht në revistën Science , bazohet në një model të ri kompjuterik të zhvilluar nga një grup shkencëtarësh me bazë në Kinë, Itali dhe Shtetet e Bashkuara. Metoda statistikore përdori informacion gjenetik nga 3,154 gjenomet e sotme njerëzore.

Sipas studimit, rreth 98.7% e paraardhësve njerëzorë humbën jetën. Studiuesit argumentojnë se përplasja e popullsisë lidhet me një boshllëk në të dhënat fosile, duke çuar ndoshta në shfaqjen e një specie të re hominin që ishte një paraardhës i përbashkët i njerëzve modernë, ose Homo sapiens, dhe Neandertalëve .

"Zbulimi hap një fushë të re në evolucionin njerëzor, sepse ngjall shumë pyetje, të tilla si vendet ku kanë jetuar këta individë, si i kapërcejnë ndryshimet katastrofike të klimës dhe nëse seleksionimi natyror ka përshpejtuar evolucionin e trurit të njeriut." tha autori Yi-Hsuan Pan, një gjenomist evolucionar dhe funksional në Universitetin Normal të Kinës Lindore.

Periudhat e akullnajave u bënë më të gjata dhe më intensive, duke çuar në një rënie të temperaturës dhe kushte klimatike shumë të thata.

Ndërsa ADN-ja e lashtë ka revolucionarizuar të kuptuarit për popullatat e kaluara, ADN-ja më e vjetër nga një specie njerëzore daton rreth 400,000 vjet më parë .

Modeli kompjuterik përdor sasinë e madhe të informacionit që përmban gjenomet moderne njerëzore rreth variacionit gjenetik me kalimin e kohës për të konkluduar madhësinë e popullatave në pika specifike në të kaluarën. Ekipi përdori sekuenca gjenetike nga 10 popullata afrikane dhe 40 jo-afrikane./CNN/

/rtsh.al/