RTSH 24 Live

Lifestyle

Shkaktarët që përkeqësojnë alergjitë

25/10/2023

Shkaktarët që përkeqësojnë alergjitë

Ata që vuajnë nga alergjitë sezonale disa shkaktarë janë mjaft të dukshëm, ka disa gjëra të përditshme që pa dashje mund t'i bëjnë alergjitë tuaja edhe më të padurueshme.

Rrobat tuaja - Poleni mund të ngjitet lehtësisht në rrobat tuaja kur jeni jashtë. Pastaj i sillni në shtëpi dhe i përhapni përreth. Për të ndaluar përhapjen e çdo alergjeni të mundshëm, ndërroni rrobat sapo të ktheheni në shtëpi dhe lajini ato në ujë të nxehtë.

Disa lloje të frutave dhe perimeve - Disa produkte të papërpunuara, si mollët, domatet dhe selino, kanë një proteinë në sipërfaqe që trupi mund ta ngatërrojë me polenin. Quhet sindroma e alergjisë orale dhe mund të çojë në kruajtje të fytit dhe gojës. Qërimi dhe gatimi i këtyre ushqimeve mund të ndihmojë, por disa njerëz duhet t'i shmangin ato plotësisht.

Parfum dhe qirinj aromatike - Produktet që përmbajnë aromë të shtuar mund të irritojnë sytë dhe pasazheve të hundës.

Lentet e kontaktit - Hiqni lentet e kontaktit dhe mbani syzet gjatë sezonit të alergjive. Kjo është për shkak se lentet mund të bllokojnë aksidentalisht polenin në sytë tuaj, gjë që shkakton acarim.

Ndotja e ajrit -Moti i nxehtë dhe i lagësht rrit ndotjen gjatë muajve të ngrohtë. Kjo mund të shkaktojë kollë dhe dhimbje gjoksi tek kushdo që është i ekspozuar ndaj saj, veçanërisht tek njerëzit me astmë dhe alergji.

Klori - Ashtu si qirinjtë dhe parfumi, noti ose thjesht ulja pranë një pishine mund të jetë po aq i dëmshëm për alergjitë tuaja. Klori është një gaz irritues dhe do të përkeqësojë edhe më shumë simptomat e alergjive.

/rtsh/