RTSH 24 Live

Kuzhinë

Shafrani i Indisë, disa përfitime shëndetësore të mbështetura nga shkenca

29/03/2023

Shafrani i Indisë, disa përfitime shëndetësore të mbështetura nga shkenca

Shafrani i Indisë është një erz vendase në Azinë Jugore që është përdorur në gatim për shekuj. Vitet e fundit, kurkumina, përbërësi kryesor aktiv i shafranit të Indisë, ka tërhequr vëmendjen e shkencëtarëve për përfitimet e saj të mundshme shëndetësore.

Kurkumina mund të mbrojë trurin nga sëmundja e Alzheimerit ose të lehtësojë dhimbjen dhe inflamacionin e artritit do të shohim se si kurkumina ka veti antimikrobike, antivirale dhe antikancerogjene dhe se si mund të modulojë përgjigjen imune tepër agresive në disa sëmundje, përfshirë COVID-19.

Mbrojtje nga sëmundja e Alzheimerit

Kurkumina mund të mbrojë kundër sëmundjes së Alzheimerit duke parandaluar formimin e proteinave të dëmshme në tru. Përveç kësaj, mund të eliminojë proteinën tau që kontribuon në sëmundje.

Lehtësoni dhimbjen dhe mosfunksionimin e kyçeve të osteoartritit

Kurkumina mund të lehtësojë dhimbjen dhe mosfunksionimin e kyçeve të osteoartritit pa efekte anësore gastrointestinale të barnave anti-inflamatore si aspirina dhe ibuprofeni. Efektiviteti i kurkuminës në reduktimin e inflamacionit dhe dhimbjeve të kyçeve është demonstruar në disa studime.

Përmirësimi i shëndetit të trurit

Kurkumina mund të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm të trurit për shkak të vetive të saj antioksiduese dhe anti-inflamatore. Mund të parandalojë ose zvogëlojë simptomat e sëmundjeve neurodegjenerative si sëmundja e Huntingtonit, skleroza e shumëfishtë dhe sëmundja e Parkinsonit.

Mbrojtja nga zhvillimi i sëmundjeve kronike

Kurkumina ka veti antioksiduese dhe anti-inflamatore që mund të mbrojnë nga zhvillimi i sëmundjeve kronike si sëmundjet e zemrës dhe diabeti. Për më tepër, kurkumina mund të ndryshojë mikrobiotën e zorrëve në mënyra që kanë efekte pozitive në të gjithë trupin dhe mendjen. Kurkumina gjithashtu ka veti antiseptike, antivirale dhe antikancerogjene dhe mund të modulojë përgjigjen imune tepër agresive që përjetojnë disa pacientë me COVID-19.

/rtsh.al/