RTSH 24 Live

Kuzhinë

Revolucioni në tavolinë, a është mishi sintetik kaq i sigurt? Ja çfarë thonë FAO dhe OBSH

22/04/2023

Revolucioni në tavolinë, a është mishi sintetik kaq i sigurt? Ja çfarë thonë FAO dhe OBSH

Mishi sintetik është një kufi i ri në prodhimin e ushqimit, i cili ngjall shumë kuriozitet dhe interes tek publiku. Megjithatë, një raport i fundit nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO) theksoi disa rreziqe të sigurisë ushqimore që lidhen me këtë teknologji.

Çfarë është mishi sintetik?- Mishi sintetik prodhohet në laborator nga qelizat shtazore, të rritura in vitro. Kjo është një teknologji ende në fazën eksperimentale, por që në të ardhmen mund të ofrojë një alternativë të qëndrueshme dhe më etike ndaj prodhimit tradicional të mishit.

Rreziqet e marrëdhënies FAO-OBSH- Sipas raportit të FAO-OBSH, mishi sintetik mund të përbëjë disa rreziqe për sigurinë ushqimore, lidhur me mundësinë e kontaminimit mikrobiologjik gjatë procesit të kulturës ose prodhimit të qelizave. Për më tepër, ka ende shumë të panjohura për sigurinë afatgjatë të përdorimit të mishit sintetik si ushqim.

Nevoja për rregullim- Raporti i FAO-OBSH nënvizon nevojën për të rregulluar prodhimin dhe tregtimin e mishit sintetik, në mënyrë që të garantohet siguria ushqimore dhe transparenca për konsumatorët. Në veçanti, propozohet vendosja e standardeve ndërkombëtare dhe krijimi i një autoriteti rregullator të dedikuar.

Sfidat e prodhimit të qëndrueshëm- Mishi sintetik shpesh paraqitet si një zgjidhje për të reduktuar ndikimin mjedisor të prodhimit tradicional të mishit. Megjithatë, raporti i FAO thekson se prodhimi i mishit sintetik paraqet ende sfida të shumta në aspektin e qëndrueshmërisë mjedisore, veçanërisht në lidhje me furnizimin me energji dhe lëndë të para.

Barrierat ndaj shpërndarjes- Pavarësisht potencialit të mishit sintetik, raporti i FAO nënvizon se ka ende shumë pengesa për përhapjen e tij në treg, duke përfshirë kostot e larta të prodhimit, mungesën e përvojës dhe njohurive teknike dhe mosbesimin e konsumatorëve.

Në përfundim, raporti FAO-OBSH ofron një panoramë të plotë të rreziqeve dhe potencialit të mishit sintetik, duke theksuar nevojën për rregullim dhe vlerësim të vazhdueshëm të efekteve të tij në shëndet dhe mjedis. Megjithatë, mbetet shumë për të bërë për ta bërë këtë teknologji një zgjidhje të qëndrueshme dhe të sigurt për ushqimin e njeriut.

/rtsh.al/