RTSH 24 Live

Kuzhinë

Psikologjia pas gatimit të një vakti

08/01/2024

Psikologjia pas gatimit të një vakti

Të ngrënit është një përvojë që përfshin të gjitha shqisat tona, por veçanërisht atë të shijimit, shikimit dhe nuhatjes.

A e dini se mënyra se si paraqitet ushqimi në një pjatë mund të ndikojë në oreksin e një personi? Apo se vetë ngjyra e pjatës mund të diktojë se sa të shijshëm duken ushqimet?

Gjithçka ka të bëjë me prezantimin - Prezantimi i ushqimit është çelësi për të tërhequr syrin, nuhatjen dhe shijimin e një ushqimi.

Sens i mirë ushqimor -Njerëzit shpesh e nuhasin ushqimin e tyre duke u gatuar dhe me siguri do të vlerësojnë shijen dhe tërheqjen vizuale të një pjate të shtruar mirë. Nëse po kërkoni t'u bëni përshtypje mysafirëve tuaj, përmirësoni prezantimin e ushqimit dhe të përmirësoni përvojën e ngrënies së mysafirëve tuaj.

Ushqimi është art -Në të vërtetë, gatimi i ushqimit është art. Njerëzit priren të shijojnë pamjen më shumë sesa nëse të njëjtët përbërës hidhen vetëm në pjatë.

Zgjedhja e pjatës së duhur - Zgjedhja e pjatës së duhur për vaktin tuaj është çelësi për prezantimin tërheqës të ushqimit. Është e rëndësishme të zgjidhni madhësinë e duhur të pjatës. Ajo duhet të jetë mjaft e madhe për të lejuar që ushqimi juaj të bie në sy por mjaftueshëm i vogël që porcionet tuaja të mos duken shumë kompakte. Pjatat e bardha janë të njohura thjesht sepse krijojnë kontrast të lartë dhe ofrojnë një sfond neutral, i cili bën mrekulli për kuzhinën shumëngjyrëshe.

Priteni mishin horizontalisht –Këshilla është të prisni mishin horizontalisht. Kjo njihet si "fryrje" ose heqja e fetave të mishit për të treguar cilësinë e tij.

Çfarë nuk duhet përdorur si garniturë -Kur zbukuroni, shmangni përdorimin e garniturave jo të shijshme si barishte të papërpunuara ose copa të mëdha agrumesh. Gjithashtu mbani larg çdo gjë me erë të fortë.

Dizajnoni dhe krijoni me salca - Salcat janë një element thelbësor si në pjatat e ëmbla ashtu edhe në ato të kripura. Pasi të keni lyer përbërësit tuaj kryesorë, lyeni salcën mbi pjatë mendojeni atë si nënshkrimin e një artisti.

/rtsh.al/