RTSH 24 Live

Lifestyle

Pse ngrirja e vezëve po bën për vete gjithmonë e më shumë femra?

23/11/2022

Pse ngrirja e  vezëve po bën për vete gjithmonë e më shumë femra?

Vendimi për të ngrirë vezët tuaja është një vendim thellësisht personal. Disa gra që duan fëmijë janë të detyruara për shkak të diagnostikimit me një sëmundje, si kanceri, ndërsa të tjerat e bëjnë këtë nga preferenca në mënyrë që të mund të provojnë të kenë një fëmijë më vonë në jetë. Cilado qoftë arsyeja, gratë që zgjedhin të ngrijnë vezët e tyre kanë parë një rritje të mprehtë gjatë dekadës së fundit me kërkesat për ngrirjen e vezëve që u rritën me 50% verën e 2020 krahasuar me një vit më parë.

Muajin e kaluar, një çift në Oregon, SHBA, mirëpriti binjakë nga embrionet që ishin ngrirë më 22 prill 1992  duke i bërë këta embrionet më të gjata të ngrira ndonjëherë që rezultuan në lindje të gjalla. Gjinekologu, eksperti i fertilitetit dhe bashkëthemeluesi i Fertility Plus , Dr Amit Shah thotë se ngrirja e vezëve përbëhet nga katër faza:

Hetimi, vlerësimi dhe pëlqimi

Stimulimi i vezoreve

Mbledhja e vezëve

Përgatitja dhe ngrirja e vezëve

"Vlerësimi është një konsultim fillestar me konsulentin tuaj dhe një seri testesh që përfshijnë një test gjaku rezervë ovarian dhe një skanim me ultratinguj," thotë Shah për The Independent .

“Pas rezultateve të këtyre testeve jepet një plan trajtimi për ngrirjen e vezëve së bashku me marrjen në konsideratë të barnave të fertilitetit që do të përdoren si shoqërues.”

Pasi të jenë finalizuar detajet procesi i ngrirjes së vezëve fillon me një periudhë të shkurtër para-trajtimi, i cili përfshin injeksione të stimulimit të vezoreve të vetëadministruara. Kjo zakonisht zgjat për një periudhë prej dy javësh përpara se vezët të merren në një operacion ditor.

"Procedura kryhet me një gjilpërë të imët e cila është ngjitur në një sondë skanimi dhe kalon përmes vezores," shpjegon Shah. Ai shton se kur hiqet një folikul, kontrollohet për një vezë dhe nëse nuk gjendet një vezë, procesi do të përsëritet disa herë.

Vezët mund të ngrihen për maksimumi 10 vjet për të filluar ndërsa grave që ngrijnë vezët e tyre për arsye mjekësore u ofrohet zgjedhja për ta zgjatur atë në 55 vjet nëse është e nevojshme.

Pse duhet të ngrini vezët dhe cilat janë përfitimet?

Shah shpjegon se ngrirja e vezëve fillimisht u përdor për të ndihmuar gratë që po i nënshtroheshin trajtimit të kancerit që mund të ndikonte në fertilitetin e tyre pasi kimioterapia mund të ndalojë vezoret të lëshojnë vezë dhe estrogjen. "Megjithatë, kohët e fundit gratë e shëndetshme po mendojnë gjithashtu të ruajnë pjellorinë e tyre edhe pse këtë herë për arsye sociale" shton Shah.

“Tendenca sociale e ngrirjes së vezëve po rritet ngadalë pasi shumë gra vonojnë lindjen e një fëmije. Të dhënat nga OECD sugjerojnë se afërsisht 20 përqind e 40-44-vjeçarëve ishin pa fëmijë në 2010 krahasuar me 14 përqind në 1995. Kjo prirje pritet të vazhdojë. "Kjo vonesë në fillimin e një familjeje e shoqëruar me rënien natyrore të fertilitetit ku rënia më e madhe ndodh pas 35 vjetësh dhe intensifikohet pas 39 vjetësh ka nënkuptuar që ngrirja e vezëve u ofron grave një zgjedhje për të vonuar fertilitetin e tyre për të ardhmen," thotë Shah.

Megjithatë, ai thekson se ngrirja e vezëve “nuk garanton një fëmijë”. "Prandaj të gjithë pacientët duhet të balancojnë vendimin e përpjekjes për të ruajtur fertilitetin e tyre duke ngrirë vezët e tyre ose duke u përpjekur për një familje në të ardhmen e afërt," vazhdon ai. Për sa i përket marrjes së vendimit për ngrirjen apo jo të vezëve, ai këshillon: “Mënyra më e mirë për të ditur është të mbledhësh sa më shumë informacion.

/rtsh.al/